Britt Dekker belandt in pittige tv-ruzie: ‘Dit kun je écht niet zeggen’

Britt Dekker is in een pittige televisieruzie beland over de publieke omroep Ongehoord Nederland. “Je kan er grappen over maken, maar racisme is wel wat anders dan Frans Bauer!”

Britt Dekker en Maxim Hartman © SBS 6

De publieke omroep Ongehoord Nederland ligt zwaar onder vuur omdat veel mensen de uitzendingen extreem racistisch vinden. Het is met name één specifiek fragment dat veel mensen tegen de borst stuit (zie onderstaand). De controverse werd gisteren kort besproken in de talkshow HLF8, waar Britt Dekker om haar mening gevraagd werd.

‘Racistische wappies’

Britt vindt dat zo’n omroep helemaal niet thuishoort in het publieke bestel. “Ik vind wappies soms nog wel geestig, maar als het racistische wappies worden, dan vind ik gewoon dat het niet thuishoort op de NPO. Ik heb het gezien. Het kan natuurlijk echt niet.”

Die mensen moeten zo snel mogelijk van de NPO-zenders afgehaald worden, aldus de presentatrice. “Het hoort niet op de NPO. Ik vind dat het nergens hoort, maar helemaal niet bij de publieke omroep. Ik denk dat iedereen het daarmee eens is, toch?”

Wel of niet verbieden?

Maxim Hartman, die tegenover Britt aan tafel zit, vindt dat mensen met dit soort denkbeelden wél gewoon een podium moeten hebben. “Er zijn blijkbaar een aantal mensen die dit een goede omroep vinden en hebben getekend van: ‘Ik steun jullie.’ Waarom zou je dat soort mensen niet een platform geven om zich te laten horen?”

Hij lijkt er geen voorstander van te zijn om Ongehoord Nederland uit het bestel te halen. “Dat het strafbaar en smakeloos is is buiten kijf, maar of je nou meteen die hele omroep moet verbieden vraag ik me af.”

Britt flink geïrriteerd

Het is volgens Maxim overduidelijk dat het een smakeloze omroep is. “Ik vind het ook verschrikkelijk dat er miljoenen per jaar naar zo’n groep mensen gaat die vinden dat dit kwaliteits-tv is, maar de AvroTros maakt Feest op het Muziekplein en dat vind ik ook schandalig dat daar belastinggeld naar gaat.”

Britt vindt dat geen grappige opmerking. Ze bijt hem op serieuze wijze toe: “Je kan daar grappen over maken, maar racisme is wel wat anders dan Frans Bauer.”

Maxim weer: “Dat is nog erger, dat ben ik met je eens, maar het is aan de wet om te kijken of dat strafbaar is, want ik vind Muziekplein op het Feest net zo’n k*nker als racisme.”

‘Dit zeg je niet!’

Dan grijpt presentatrice Leonie ter Braak onmiddellijk in. “Hé, niet dat woord gebruiken Maxim.”

Maxim: “Waarom niet?”

Britt: “Dat kan je echt niet zeggen. Dat is geen humor meer. Racisme kan toch nooit?”

Maxim: “Het is niet als humor bedoeld. De smakeloze dingen die je op tv ziet mogen ook wel eens kritisch tegen het licht gehouden worden.”

Leonie streng: “Zeker, maar smakeloos vind ik ook het gooien met woorden die te maken hebben met ziektes waar mensen aan overlijden of waar mensen heel veel verdriet van hebben. Bij deze wil ik dat even gezegd hebben.”

Fragment

Het controversiële fragment van Ongehoord Nederland:

https://twitter.com/maxdenblanken/status/1570432659112984576

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen