Raven van Dorst zorgt voor conflict: ‘Ik blijf gewoon ZIJ zeggen!’

Raven van Dorst zorgt bijna voor bonje bij Shownieuws. Guido den Aantrekker ergert zich eraan dat collega Dyantha Brooks zo krampachtig in de weer is met de voornaamwoorden ‘hen’ en ‘die’.

Dyantha Brooks, Raven van Dorst en Guido den Aantrekker © SBS 6, Annemieke van der Togt

De mensen achter het Televizier-gala kiezen ervoor om na 25 jaar de prijzen voor beste presentator en presentatrice samen te voegen tot een genderneutrale categorie. “De AvroTros is aan het meesurfen op de nieuwe wokestroming die in Nederland aan het ontstaan is, heb ik het idee”, zegt Story-baas Guido den Aantrekker in Shownieuws.

Non-binaire Raven

Collega Victor Vlam denkt dat het evident is waarom de organisatie hiervoor kiest: Raven van Dorst is in rap tempo een publieksfavoriet geworden en die identificeert zich als non-binair, dus niet als man of vrouw. “Je voelt wel aan dat het een soort links-progressieve prijs gaat worden”, klaagt hij.

Guido is het daarmee eens. “Nu noem jij toevallig iemand van wie ik vandaag nog heb gelezen dat zij als hermafrodiet geboren is, dus zij kan hem ook gewoon allebei winnen dan. (…) Met alle respect, je kunt toch niet werkelijk álle mensen op die manier ter wille willen zijn?”

‘Dit stoort me echt!’

Presentatrice Dyantha Brooks denkt eveneens dat de prijs is aangepast voor Raven. Zij gebruikt continu ‘zij’ en ‘haar’ als ze het over de presentator heeft, terwijl Raven ‘die’ of ‘hen’ genoemd wil worden. Aan het eind van het item: “Ik wil het nog wel even goed afsluiten. Ik begon over Raven en toen had ik het ook weer over ‘zij’. Dat moet volgens mij ‘hen’ zijn.”

Dat is tegen het zere been van Guido: “Ik wil toch één ding zeggen, want toch stoort het me. Jij zegt nu ook weer ‘hen’. Als die mensen dat in hun eigen kringen willen doorvoeren, prima, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik gedwongen wordt om iemand ‘hen’ te noemen als ik het daar zelf niet mee eens ben. Je doet nu net alsof het allemaal algemeen…”

‘Doe je ding’

Dyantha begrijpt deze aanval van Guido niet. “Ik heb gezegd dat ík het graag goed wil afsluiten. Als jij haar ‘zij’, ‘hem’ of ‘haar’ wil noemen, doe je ding, maar ik kan me voorstellen dat als zij heeft aangegeven dat ze dat fijn vindt…” Dan zichzelf corrigerend: “Als hen heeft aangegeven… Het blijft een beetje een leerdingetje.”

Guido geërgerd: “Als ‘hen’… Ja, je ziet het al.”

Dyantha: “Ik probeer het in elk geval goed te doen, maar stoort dat jou?”

‘Ik zeg gewoon ZIJ!’

Guido: “Nou, ik vind het een beetje o… Kijk, nogmaals: als zij dat zelf graag doet… Oh, sorry! Zij, hij, hen, hun. Maar ik vind… Ik wil gewoon over háár kunnen zeggen, want volgens mij is ze gewoon een vrouw nu…”

Collega Iris van Lunenburg: “Als iemand nou zelf aangeeft: ‘Ik zou het heel fijn vinden als ik geaccepteerd word zoals ik mezelf zie.’ Ik maak ook wel eens een fout, maar dan zou je het toch kunnen proberen?”

Guido: “Ik vind het geen fout hoor. Ik ken best wel wat mensen en dan zou ik van iedereen een lijst op de keukenkast moeten hangen van: oh, die wil ‘hen’ genoemd worden, die ‘hij’, die ‘zij’.”

‘Vertrutting!’

Dyantha: “Zó ingewikkeld is het toch niet? We moeten er even aan wennen.”

Guido: “Ik vind dat deze maatschappij enorm aan het vertrutten is. Niemand bedoelt het ook slecht. Hebben we een compromis?”

Dyantha: “Dat niet, maar we gaan wel verder.”

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen