Joost Eerdmans aangepakt door Eva Jinek: ‘Dit zijn gewoon feiten’

Joost Eerdmans is gisterenavond in de talkshow van Eva Jinek terechtgewezen door de gastvrouw zelf. Ze vond dat hij aan het goochelen was met cijfers. “Wacht even, dit is niet multi-interpretabel.”

Joost Eerdmans, Eva Jinek en Jesse Klaver © RTL

Eva Jinek had gisteren twee politieke tegenpolen aan haar talkshowtafel zitten om te discussiëren over de asielcrisis in ons land: Joost Eerdmans van het rechtse JA21 en Jesse Klaver van het linkse GroenLinks. “We hebben een systeem opgetuigd waardoor mensen van heinde en verre op Ter Apel afkomen”, klaagde Joost.

Drie procent

Daar zitten volgens Joost veel te veel veiligelanders tussen. “Het punt is dat het voor tien procent ook gaat om mensen uit Marokko, Tunesië, die er helemaal niet horen te zijn. Die zorgen ook voor de grootste problemen.”

Jesse daarop stellig: “Drie procent.”

Eva ook: “Drie procent.”

Joost: “Nee, het is meer.”

Jesse: “Nee, het is drie procent. Nee, sorry. Nee, nee, nee. De feiten doen ertoe.”

Joost: “Het is meer, het is meer.”

Eva wijst terecht

Eva wijst haar gast Joost vervolgens streng terecht. “Wacht even. Maar heel even: we gaan over statistieken niet discussiëren, toch? Ik bedoel: drie procent is toch gewoon drie procent? Dat is toch niet multi-interpretabel?”

Joost: “Nou, ik heb het vandaag nog gecheckt, tien procent, maar het zal verschillen per jaar wat er binnenkomt.”

Eva raakt op een gegeven moment enigszins gefrustreerd. “Mag ik even wat zeggen? Het is geen verrassing dat jullie er anders over denken. Ik spreek namens alle kijkers die gewoon meekijken en alle burgers in het land: je ziet een politiek en partijen die diep in hun eigen politieke loopgraven ingegraven zitten.”

Toenadering

Er moeten oplossingen gevonden worden, vindt Eva. “Er is geen sprake van toenadering, van creatieve ideeën, van iemand die bereid lijkt te zijn iets in te leveren. Ik snap dat je je achterban vertegenwoordigt en dat je iets voor ze moet brengen en halen, maar als je dit zo bekijkt van een afstand, dan lijkt het helemaal niet alsof je bij een oplossing komt.”

Joost verbaasd: “Ja, maar jij nodigt twee tegenpolen uit, dat is prima.”

Eva: “Uiteraard, omdat die ook in de samenleving bestaan, maar die tegenpolen moeten het wel oplossen, toch?”

‘Ik kom uit retraite’

Eva komt door de impasse aan tafel behoorlijk gefrustreerd uit haar ultralange zomervakantie. “Ik had ergens een totaal verwaande illusie dat ik terug zou komen uit retraite voor een talkshow en dat hier dan oplossingen zouden komen. Kleine minuscule millimeters van toenadering. Loos.”

Met gevoel voor drama: “Het is een groot probleem, ik weet het, maar ik wilde gewoon een keer een gesprek niet afsluiten met: ‘We blijven het volgen’, of: ‘We agree to disagree.’ Maar het kan niet anders, want ik moet dit afsluiten. Het is niet anders, maar dank in elk geval dat jullie hierover wilden praten. Dankjewel.”

Fragment

Een fragment uit Jinek:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek hoopt op toenadering aan haar talkshowtafel. Hypocriet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen