Paul Witteman deelt wéér gemene sneer uit aan Frans Bauer

Het lukt Paul Witteman maar niet om zijn minachting voor Frans Bauer te verhullen. De presentator sneert in een interview dat hij de volkszanger eigenlijk helemaal nooit heeft willen interviewen.

Paul Witteman en Frans Bauer © NPO

Paul Witteman maakte jarenlang samen met Jeroen Pauw de belangrijkste late talkshow van Nederland: Pauw & Witteman. Er ontstond eind 2009 ophef toen Frans Bauer bij hen aanschoof. Hij vertelde over de betrokkenheid bij zijn eigen shows. “Ik weet bijvoorbeeld hoeveel rolstoelen ik in m’n theater heb. Dat klinkt even vreemd, maar ik weet dat.”

Meer dan de helft

Frans werd daarop verrast door een bijzonder ongevoelige opmerking van Paul: “Is dat meer dan de helft?”

Het raakte een gevoelige sneer bij Frans. “Nee, dat is niet… Ik vind het trouwens ook niet leuk. Ik vind dat niet leuk dat je dat zegt, want ik vind dat mensen met een handicap net zo naar een concert behoren te kunnen.”

Paul daarop: “Het was absoluut niet zo bedoeld. Als het zo mocht worden opgevat, bied ik daar bij deze mijn verontschuldigen voor aan.”

Faux pas

Een half jaar daarna erkende Paul dat dit niet handig van hem was. “Ja, dat heet een faux pas in het Frans. Je probeert gevat te zijn, zeker als het gaat om dit soort type gesprekken waarbij de informatieoverdracht niet het allerbelangrijkste is, maar je het een beetje moet hebben voor de sfeer. Soms gaat dat mis en daar is dit een uitstekend voorbeeld van.”

Was Frans écht geraakt of was het een slimme reactie? “Ik denk slim. De suggestie die door zijn gekwetstheid naar voren werd gebracht is dat ik gehandicapten zou discrimineren ofzo. Dat was helemaal niet mijn bedoeling. Het was hooguit een beetje gevat dat ik wilde zeggen van: ‘Als je naar Frans Bauer gaat dan…’ Hè?”

Dan moet je wel gehandicapt zijn? “Nou ja, dat was dan ook al niet leuk.”

Wéér een sneer

Nu deelt Paul wéér een sneer uit aan Frans. Hij blikt in Nooit Meer Slapen terug op hoe de entertainment ‘erin sloop’ bij Pauw & Witteman. “Daar gingen pittige discussies van Jeroen en mij aan vooraf. Jeroen was ook wel een beetje van het lichte werk en ik was toch altijd wel bang dat er dan ook verschrikkelijke muziek werd gespeeld. Er was discussie over.”

Verschrikkelijke muziek van Frans bijvoorbeeld. “De mededeling dat we de talkshow mochten maken op voorwaarde dat het voor een breed publiek was heeft natuurlijk wel repercussies gehad op ons repertoirekeuze. Dat valt niet te ontkennen. Daar sta ik ook achter, maar eigenlijk is het geen journalistiek. Bauer uitnodigen is geen journalistiek.”

‘Niet mijn mentaliteit’

Gastheer Pieter van der Wielen: “Nou ja, het biedt wel een venster op de wereld. Ik vind dat eigenlijk toch wel een vorm van journalistiek.”

Paul: “Als je Bauer uitnodigt of hij een liedje wil gaan zingen?!”

Pieter: “Nou, niet als hij een liedje wil gaan zingen…”

Paul: “Dat is zijn vak!”

Pieter: “Als je een gesprek voert met Frans Bauer, dan is dat weliswaar lichte journalistiek, maar: jazeker, je biedt een venster op de wereld.”

Paul: “Ik denk wel dat je gelijk hebt, maar ik daar dan niet de juiste mentaliteit voor heb.”

Spijt

Achteraf gezien heeft Paul spijt dat hij jarenlang met dit soort BN’ers heeft gekletst. Hij wijst op het succes van zijn laatste show: Podium Witteman. “Als je zo’n programma maakt en het kost ook nog best een aardig centje en de leiding van de NPO is dolenthousiast, dan denk je: waarom heb ik al die jaren eigenlijk zo achter die kijkcijfers aangelopen?”

Pieter: “Van: waarom heb ik die Frans Bauer binnengelaten als ik gewoon wel over Bach had kunnen praten?”

Paul grappend: “Daar moeten collega’s van mij achter hebben gezeten. Dat kan niet anders.”

Pieter: “Je hebt hem niet zelf gebeld?”

Paul: “Nee, haha.”

Fragment

De aanvaring tussen Frans en Paul destijds:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen