Jandino Asporaat springt in de bres voor boeren: ‘Het is gestoord!’

Jandino Asporaat mengt zich in het stikstofdebat. Hij vindt dat de boeren in Nederland gedemoniseerd worden. “Er staat in de krant nog net niet dat het terroristen zijn. Het is gestoord!”

Jandino Asporaat en Andy van der Meijde © YouTube

De manier waarop boeren in de hoek worden gezet is belachelijk, vindt Jandino Asporaat. Hij verbaast zich ten zeerste over het stikstofbeleid van de regering. “Het is gestoord. Het is echt gestoord. Maar weet je? De mensen hebben niet door… Er is een raar ding aan de hand, gewoon de narrative hoe we over de boeren aan het praten zijn…”

Terroristen

De boeren worden zwartgemaakt, vertelt Jandino in de talkshow Bij Andy in de auto. “Er staat in de krant nog net niet dat het terroristen zijn. Dit zijn de mensen die uiteindelijk van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor jouw eten, voor jouw groenten, zorgen. Hoe praat jij zo?”

Gastheer Andy van der Meijde is het met hem eens. “Ze produceren het allemaal voor ons, ze maken het voor ons, zodat wij het kunnen eten en wij naar Albert Heijn kunnen gaan om iets eten te halen. Als ze dat niet meer doen, dan hebben we niet zoveel eten meer en moeten we alles uit het buitenland laten komen.”

Duurder

Het is uiterst belangrijk dat Nederland zelfvoorzienend is als het om voedsel gaat, vindt Jandino. “Je ziet het ook met voedseltekorten enzo dat het echt belangrijk is dat we ons eigen eten kunnen produceren. (…) Het wordt zo alleen maar duurder.”

Je ziet dat op Curaçao ook misgaan, legt Jandino uit. “95 procent van het eten op Curaçao wordt ingevoerd. Dat zijn honderden miljoenen die gewoon verloren gaan. Die hadden kunnen gaan naar de zorg, educatie en de wegen. Als je het zelf produceert blijft het geld in de economie en ben je niet afhankelijk van andere landen.”

Koesteren

We moeten de boeren volgens de komediant juist koesteren. “Het gaat gebeuren. Je gaat zien: over een tijdje gaan alle landen hun eigen fronten sluiten. Amerika is er ook al mee begonnen. Die gaan hun grenzen sluiten, van: eten gaat niet meer naar het buitenland. Het wordt alleen maar erger.”

Hij vervolgt: “Mensen snappen het niet. Wees nou iets relaxter en ga nou eens echt kijken wat er aan de hand is met die boeren. Waarom zijn die mensen op dit moment nu aan het schreeuwen van: ‘Jongens, let op, we hebben hulp nodig.’”

‘Hoe simpel?’

Andy begrijpt de boeren heel goed. “Moet je nagaan als ze het eten van jou en je kinderen afpakken en de toekomst van je kinderen. Dan word je toch ook gek?”

Jandino: “En dan lees je: ‘Ja, en dan is er weer file omdat die boeren dan willen staken!’ Dan denk ik: wow, hoe simpel kun je zijn? Ik probeer niks te lezen, maar af en toe komt het weer en dan zet ik de tv uit. Hoe zijn we op een punt gekomen waarbij we boeren nu halve terroristen maken? Dat is wat ze letterlijk aan het doen zijn.”

Bij Andy in de auto

Bij Andy in de auto met Jandino Asporaat:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen