‘Humberto Tan niet geschikt voor Zomergasten? Pedant gezwets!’

Johan Fretz is zwaar teleurgesteld in het duo Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen. Zij vinden dat Humberto Tan niet genoeg status heeft om aan te schuiven in Zomergasten. “Pedant gezwets!”

Johan Fretz, Humberto tan en Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen © NPO, RTL

Humberto Tan is dit jaar een van de gasten in Zomergasten, maar volgens het NPO-duo Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen hoort de presentator daar helemaal niet thuis. “Dat is toch het failliet van Zomergasten”, aldus Marcel. En Gijs: “Wat grappig dat hij al zolang dit werk doet en nog altijd zoiets heel knulligs houdt.”

White progressive gelul

Heel erg denigrerend, vindt Parool-columnist Johan Fretz het. Hij is teleurgesteld in Gijs en Marcel. “Ik luister elke dag met veel plezier naar Gijs en Marcel, maar dit is wel gênant: de vleesgeworden grachtengordel vindt dat Humberto Tan, al decennia een van de meet succesvolle presentatoren tv-makers van Nederland, ‘het failliet van Zomergasten’ inluidt.”

“En dan vast niet doorhebben dat dat typisch van dat white progressive Volkskrant-gelul is, wat velen van ons maar al te goed herkennen. Zak er lekker in. Hup, Humberto! ❤️🇸🇷✨”, schrijft hij op Instagram.

‘Klinkt als Jan Smit?’

Een volger laat tegen Johan weten dat hij de kritiek wel begrijpt: “Nou eerlijk gezegd blijf ik ook niet thuis voor Humberto hoor. Maakt me niet uit wat zijn afkomst is. Wat maakt iemand een van de meest succesvolle presentatoren? Als ze Jan Smit hadden gevraagd voor Zomergasten, hadden ze Jan Smit gefileerd.”

Wat een onzin, antwoordt Johan. Hij somt op: “Sonja Barend Award, twee Zilveren Televizier-Sterren, Omroepman van het jaar, al dertig jaar aan de top in sport/voetbal, extreem lang, in andere facetten/genres ook al zo’n 15 jaar. Intrigerend levensverhaal/levenspad met een zeer krachtig perspectief op de verhouding Suriname en Nederland.”

Staat van dienst

Een behoorlijke staat van dienst dus. “En meester in de rechten die als een van de weinigen ooit Wilders finaal onder de tafel lulde”, benadrukt Johan. “Klinkt dat als Jan Smit? De vergelijking is een belediging.”

Hij vervolgt: “Een tv maker met zo’n staat van dienst. Wat zou die nu te zoeken hebben in en programma dat gaat over je ideale tv-avond?”

Racisme

Is er hier sprake van racisme? Johan: “Ik noem het nergens racisme, ik vind het alleen opvallend pedant grachtengordelgezwets om zo’n belezen en intelligente man, met zo’n succesvolle carrière op zoveel vlakken ‘het failliet van Zomergasten’ te noemen.”

Hij besluit: “Stel jezelf maar even de vraag: zouden ze het ook het failliet van Zomergasten hebben genoemd als Beau, Jinek, Matta van Nieuwkerk of JJ Pauw er had gezeten? Het antwoord is nee. Noem het vooral ‘racismekaart’, ik noem het gewoon opvallend. That’s all.”

Zielig landje

De bekende twitteraar Stylistoloog van de Sterren is het eens met Johan. “Dus Humberto Tan is te min voor Zomergasten, maar Hans Klok niet. Wat zijn we toch een zielig landje af en toe”, zegt ze.

“Ben gewoon verbaasd over de weerstand tegen Humberto als Zomergast terwijl iemand als Hans Klok wordt gezegend. Vind ik gek.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen