Vandaag Inside-team blijkt niet erg divers: ‘Onze redactie is wit’

De kijkcijferhit Vandaag Inside wordt gemaakt door een team dat niet uitblinkt in diversiteit. Volgens Johan Derksen is er sprake van een ‘witte redactie’. “Moet ik het daarom weigeren?!”

Johan Derksen © NPO

Diversiteit is een groot thema in de mediawereld. Met name bij de publieke omroep let men daarop, maar ook RTL werkt er hard aan. Zo was RTL Boulevard lange tijd ’te wit’, maar staan daar sinds kort ook gekleurde deskundigen aan de desk. En hoe zit het eigenlijk met de diversiteit op de redactie van Vandaag Inside?

Witte redactie

Rutger Castricum vraagt het aan Johan Derksen in zijn tv-programma Inclusief Rutger. “Er wordt ook gezegd dat de redacties veel te wit zijn. Hebben jullie een witte redactie?”

Johan daarop: “Ja, we hebben een witte redactie, ja. Ik benoem m’n redactie niet hoor, maar had ik principieel moeten weigeren mee te werken [omdat er een witte redactie zit]? Tja…”

‘Niet zeuren’

De diverse gemeenschap moet volgens Johan niet zo mekkeren. “Kijk, we moeten niet neuzelen over kansen in het leven. Kansen in het leven moet je pakken en creëren. Als ik mezelf analyseer: het talent komt niet met grote brokken uit m’n broekspijpen.”

Zelf hoorde Johan ook niet bij de grote groep, benadrukt hij. “Als je uit het dorpje Heteren in de Betuwe geboren wordt, dan groei je niet op als kind dat je denkt: ik word een heel beroemde televisiester aan een talkshowtafel met Wilfred Genee. Iedereen heeft in dit land gelijke kansen.”

‘Schei toch uit!’

Rutger: “Welke kleur je ook hebt?”

Johan: “Ja, man, schei nou toch uit. Als je hard werkt, kom je een heel end hoor. En niet meteen die excuses van: ‘Ik ben zwart’, of: ‘Ik ben islamiet.’ Dat vind ik heel goedkope excuses. Ik heb namelijk bij RTL en bij Talpa waar ik nu zit nog nooit de kreet gehoord: ‘Die nemen we niet, want die is zwart of die is islamiet.’ Nog nooit. Het komt bij niemand op. Dat hebben ze zichzelf wijsgemaakt.”

Arie en Sunny

Er zijn veel mensen die anders beweren, maar daar hen laat Johan zich de les niet lezen. “Ik blijf zolang als ik hier zit precies zeggen wat ik ervan vind. En of Arie Boomsma of mevrouw Sunny Bergman zich daar druk om maken; ik heb er schijt aan. Ik wens ze veel succes.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen