Soundos El Ahmadi belandt in heftige tv-ruzie met Sjuul Paradijs

Soundos El Ahmadi begon gisteren tijdens de uitzending van Khalid & Sophie ruzie te maken met Sjuul Paradijs. De cabaretière had geen behoefte aan zijn ‘dinosaurusachtige meningen’.

Sjuul Paradijs en Soundos El Ahmadi © NPO

De kijkcijferflop Khalid & Sophie sloot het seizoen gisteren af met een uitzending waarin de vaste gasten mensen mochten nomineren voor een plekje in een fictief wassenbeeldenmuseum. Soundos El Ahmadi koos voor Kick Out Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie. Als er iemand is die een beeld verdient, dan is hij het wel, aldus de comédienne.

Trots op Jerry

Soundos is trots op Jerry. “Als je dan eindelijk iemand hebt die de wereld mooier wil achterlaten voor al onze kinderen… Daar zijn we heel naar tegen. Vooral tegen zwarte activisten zijn wij Nederlanders echt kei- en keihard. Ik schaam me daar ook voor. Ik heb er plaatsvervangende schaamte voor.”

Ze vervolgt: “Jerry Afriyie is iemand die het gevecht aangaat omdat als hij er op een dag niet meer is… Eigenlijk wat ik ook een beetje heb: we hebben allebei een grote mond, we staan voor dingen, maar dat doen we ook, want op een dag zijn we er niet meer en hopelijk laten we dan een veiliger Nederland achter voor al onze kinderen.”

Ruzie met Sjuul

Sjuul Paradijs, voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf, komt daar na een kort filmpje op terug. “Ik ben het niet met je eens. Ik wil niet onaardig zijn, maar…”

Soundos dan keihard: “Nee, maar ik had je ook niets gevraagd.”

Sjuul: “Nee, maar ik wil het toch zeggen, want ik vind dat het erg overdreven wordt door jou, van: ‘We laten een beter Nederland achter’, terwijl iedereen – of je nou blank, zwart of wat dan ook bent – van alles kan worden. Je krijgt onderwijs, daar is geen onderscheid.”

Dinosaurusmening

Soundos gaat er snoeihard tegenin. “Ik vind dat een heel mooi verhaal, maar jij bent mij niet en hebt niet de dingen meegemaakt die ik heb meegemaakt en je hebt ook nooit meegemaakt dat als jij je mond opent, dat mensen zo op jou reageren. Dus deze dinosaurusachtige meningen boeien mij eigenlijk niet. Mij boeit het echt niet.”

Sjuul: “Maar ik vind dat wat je zegt overdreven is.’

Soundos: “En ik vind het heel gevaarlijk om wat ik nu zeg overdreven te vinden, want dit is wel de realiteit nu in Nederland. Ik vind dit soort reacties heel gevaarlijk en heel eng en De Telegraaf waar u ook voor heeft gewerkt is heel goed in het framen van mensen.”

‘Ik luister niet naar jou’

Soundos hekelt De Telegraaf. “Die heeft toen ook nog een hele voorpagina met Jerry gepubliceerd, waarin hij een soort van enge, zwarte man met donderwolken… Ik weet niet of we dat kunnen laten zien? Daar bent u rijk mee geworden, met mensen framen, dus naar u ga ik sowieso niet luisteren. Maar bedankt voor je mening.”

Sjuul: “Ik hou erg van een open discussie, maar die kun je dus niet voeren op dit moment.”

Bescheiden reactie

Gastvrouw Sophie Hilbrand koos de kant van Soundos. “Ik snap wel wat je zegt, want het gaat eigenlijk over dat de zwarte mensen die in actie komen vaak stuiten op een soort onbegrip van: ‘Jullie hebben toch gelijke kansen?’”

Soundos maant Sjuul tot bescheidenheid. “Als die mensen hun verhaal vertellen, is het de bedoeling om daar wat rustiger in te zijn en gewoon even nadenken en luisteren, van: ‘Oh, dit maak ik zelf niet mee.’ En een wat bescheidenere reactie daarop hebben.”

Fragment

Onderstaand ziet u een fragment van Soundos bij Khalid & Sophie. De tv-ruzie kunt u bekijken via NPO Start, vanaf 20:30.

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen