Maxime Meiland nog steeds kritisch over hoofddoekjes: ‘Geen spijt’

Maxime Meiland is nog steeds kritisch over islamitische vrouwen die hoofddoekjes dragen. “Het is natuurlijk helemaal, naar mijn idee, terug in de tijd”, aldus de realityster van SBS 6.

Robbert Rodenburg en Maxime Meiland © YouTube

De Meilandjes lagen in de herfst zwaar onder vuur vanwege uitspraken van Erica Meiland over de islam. Zij omschreef vrouwen in boerka als ‘pinguïns’. “Ik heb weleens drie van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier”, brieste ze. “Ik ben voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka.”

Maxime islamkritisch

Dochter Maxime sprong in de bres voor Erica: “Ze vindt vooral het hoofddoek dragen waanzin. Wat ook logisch is want waarom moet een vrouw haar haar verbergen omdat mannen een probleem hebben met hun seksualiteit. Zo wordt de vrouw weer de dupe.”

Aangezien ze dus hetzelfde denken over vrouwen met hoofddoekjes, wilde Maxime ook geen afstand nemen van de pinguïnuitspraken van haar moeder. Ze werd daarop massaal gecanceld door samenwerkende bedrijven.

Geen spijt

Maxime vertelt nu in een interview met Robbert Rodenburg, de beste vriend van Anna Nooshin, dat ze geen spijt heeft. “Nee”, zegt ze resoluut. “Ik vind wel dat wij mogen zeggen hoe wij over iets denken, zoals een bepaald geloof.”

Robbert vindt de pinguïnuitspraken wél te ver gaan. “Maar je bent het wel achteraf met me eens dat wat zij daar zegt, dat dat toch eigenlijk niet kan? Dat dat niet kan?”

Maxime: “Ehhh, nou ja, niet kan… Nee, het kan niet in de zin van dat het niet aardig is. We hebben het dan even over dat ene stukje (…) over de pinguïns. Dat werd trouwens twintig jaar geleden trouwens door bijna iedereen gezegd, maar goed: de tijd is veranderd. Dat kan ook niet meer, daar ben ik het wel mee eens, maar over haar hele visie op dat geloof… Ik begrijp dat wel een beetje.”

Terug in de tijd

Erica heeft gewoon een goed punt, vindt Maxime. “Dan hebben we het vooral over de vrouwen, hè? Het is natuurlijk helemaal, naar mijn idee, terug in de tijd. Net als wat je trouwens ook bij het christendom had, hè?”

Robbert: “Ja, maar ik denk dan dat dat een keuze is, een bepaald geloof, en daar moet je die mensen dan op dat moment ook naar mijn idee vrij in laten.”

Maxime: “Ja, maar is het een keuze?”

Robbert: “Ja, maar dat is natuurlijk uiteindelijk aan hen. Aan die vrouwen die ervoor kiezen. Er zijn namelijk ook heel veel vrouwen in de wereld die ervoor kiezen om bewust een hoofddoek te dragen.”

‘Is het een keuze?’

Maxime is sceptisch. “Natuurlijk zijn die er, maar ik denk ook dat er veel vrouwen zijn die daarmee opgroeien, maar dat zie je in alle geloven. Dat heb je in het orthodoxe ook. Alles wat heel streng is en waar je in opgevoed wordt, daar ga je in mee. Zo zit de wereld in elkaar. Is het dan een keuze? In sommige gevallen denk ik dus van niet.”

Wat vindt Maxime van alle kritiek die ze over zich heen heeft gekregen? “Ik denk dat het me eerder irriteert dan dat ik er heel verdrietig van wordt. Waarom heeft iedereen altijd zoveel hijt en naad (bedoelt nijd en haat, red.) naar elkaar. Ik heb ook het gevoel dat dat het laatste anderhalf jaar erger is geworden.”

Terug naar toen

De talkshow Terug Naar Toen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u achteraf gezien dat de islamrel rond Erica en Maxime Meiland te veel is opgeblazen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen