Barbara Barend na heftige tv-ruzie: ‘John de Bever verkrachtte het item!’

Barbara Barend heeft geen spijt van haar heftige tv-ruzie met John de Bever. Ze vindt nog steeds dat hij zich belachelijk gedroeg bij HLF8. “Hij verkrachtte het hele onderwerp”, briest ze.

John de Bever en Barbara Barend © SBS 6

Presentatrice Leonie ter Braak ontving twee weken geleden in de talkshow HLF8 de makers van een nieuwe podcast over de queergemeenschap. Ook Barbara Barend zat aan tafel; zij was te gast in de eerste aflevering van die podcast. Vanuit het publiek begon John de Bever zich er plotseling mee te bemoeien; hij vindt dat hele LHBTIQA+-‘gedoe’ belachelijk.

Niet diplomatiek

Het wekte agressie op bij Barbara, die een heuse tv-ruzie met John ontlokte. Hoe blikt ze daarop terug? “Ik uit me dan niet heel diplomatiek, maar ik vond het op dat moment ook zúlke domme opmerkingen. Daar ging het helemaal niet over! Ik vond het helemaal niet gepast en zeker niet naar Solange”, zegt ze in de radioshow MISCHA.

Solange Dekker is een van de makers van de podcast. Zij is transgender. “Solange is op straat gegooid door haar ouders. Niemand van haar familie wil meer met haar spreken. Zij besluit dan een podcast te maken met iemand die hetero is om eigenlijk hetero’s een beetje wegwijs te maken in: wat is er allemaal? Wat zijn er voor smaakjes?”

Boze Bever

Begrip en tolerantie; dat is waar Solange met haar podcast aan bij wil dragen, aldus Barbara. “Ze had het woord discriminatie helemaal niet in haar mond genomen en hij begon meteen van: ‘Jullie met je discriminatie en je in hokjes stoppen!’ Toen dacht ik: wow, wacht eens even, er zit hier iemand die helemaal niet uit is op een rel.”

Die John was gewoon aan het raaskallen, aldus Barbara. “Toen kwam hij er ook nog overheen met ‘Roze supporters’. Solange weet niet eens wat roze supporters zijn, want die weet amper wat voetbal is! Dat was een documentaire die een week ervoor gemaakt was over roze supporters. Dan denk ik: wat maak je nou voor domme opmerking?”

‘Hij verkrachtte het!’

Het is doodzonde dat zo’n goede boodschap zó is besmeurd, vindt Barbara. “Dan ga je allemaal dingen roepen die op dat moment totaal de plank misslaan en het onderwerp eigenlijk helemaal daarmee verkrachten. Hele domme opmerkingen. Solange sprak niet over discriminatie! Ze zei erna: ‘Wat zijn roze supporters?’”

Ze vervolgt: “Na afloop is er dan nog iemand die zegt: ‘Het is toch goed voor je podcast, een beetje reuring?’ Toen zei ze: ‘Ik kwam daar niet voor! Ik kwam hier om een verhaal te doen en ik kwam juist voor meer begrip.’ Ze zei: ‘Barbara, ik was eigenlijk blij dat je voor me opkwam, want niemand aan tafel zei wat.’”

Boos weggelopen

Johan Derksen stelt dat Barbara na de uitzending boos is weggelopen. Klopt dat? Ja, beaamt de presentatrice.

Ze zegt: “Ik ben nog wel boos geweest. Feyenoord speelde die avond en dat vond ik belangrijker, dus ik heb gezegd: ‘Ik ga liever Feyenoord kijken dan nog langer met jou praten, want dat vind ik leuker.’ Dus ik ben weggegaan.”

Podcast

De podcast MISCHA:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u de woede van Barbara Barend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen