Arjen Lubach zorgt voor woede bij Nieuwsuur: ‘Dit gaat te ver!’

Arjen Lubach heeft voor flink wat woede gezorgd bij Joost Oranje. De oud-Nieuwsuur-baas is bijna door het lint gegaan toen bleek dat de presentator een directe concurrent zou worden.

Arjen Lubach © NPO

Het is de succesvolste nieuwe NPO 1-titel van het jaar tot nu toe: De Avondshow met Arjen Lubach. Het eerste seizoen liep van eind februari tot begin mei en was een groot succes. De uitzendingen waren van maandag tot en met donderdag om 22.15 uur, dus direct voorafgaand aan Op1 en direct na Nieuwsuur op NPO 2. Dat zal dit najaar wederom zo zijn.

Woede bij Nieuwsuur

Aanvankelijk was het plan om Arjen vroeger op de avond uit te zenden, récht tegenover Nieuwsuur, dat om 21.30 uur begint. Dat verklapt Joost Oranje, tot voor kort hoofdredacteur van het nieuwsprogramma, in Podcast over Media.

Het maakte Joost wóest. “Op een gegeven moment kwam mij ter ore dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat dat programma tegenover Nieuwsuur zou komen te staan. Dat is natuurlijk geen goed idee. Het is natuurlijk een geweldig programma en het spreekt ook een heel belangrijk deel van ons publiek aan.”

‘Hij stal onze kijkers!’

Joost vond het een onzalig plan. “Lubach maakt ook vaak gebruik van bepaalde onderdelen uit Nieuwsuur. Ik merkte ook dat Nieuwsuur-redacteuren het zelf een hartstikke leuk programma vinden. Je zag toen ook op de zondag dat wij daar echt last van hadden, ook in de kijkcijfers. Dat is natuurlijk ook logisch.”

Zondag met Lubach, de voorganger van De Avondshow, stond namelijk wél tegenover Nieuwsuur. “Ik merkte het zelf ook. Redacteuren zeiden: ‘Ik heb Lubach gekeken en keek Nieuwsuur later terug. Of niet.’”

Iedereen gebeld

De NPO schudde op zijn grondvesten toen Joost achter het plan kwam om Arjen dagelijks tegenover Nieuwsuur te zetten. Hij heeft werkelijk iedereen sufgebeld. “Dan ga je bellen met alle mensen die daarover gaan. Binnen de NPO, met de netmanager, de mediadirecteur bij de NTR. Ik heb geprobeerd om heel erg de hakken in het zand te zetten.”

Wat heeft Joost gezegd? “Ik heb gezegd: ‘Luister, we hebben nu zoveel jaren met elkaar Nieuwsuur opgebouwd, jullie zijn daar ook heel belangrijk in en het is een belangrijk icoon van de publieke omroep, zeggen jullie zelf.'”

Raar verhaal

Er is ongelooflijk veel in Nieuwsuur geïnvesteerd, ook vanuit de NPO. “Ik zei: ‘En wat gaan we vervolgens doen? Een ander heel goed programma, wat ook impact heeft en obvious een concurrent van Nieuwsuur zou zijn als je het tegenover Nieuwsuur plaatst, tegenover Nieuwsuur plaatsen. Dat is een raar verhaal.’”

Nu staat Arjen dus ná Nieuwsuur. “Zoals het nu geprogrammeerd is en het uiteindelijk heeft uitgepakt, is het heel goed”, besluit Joost.

Fragment

Het fragment:

https://twitter.com/alexandernl/status/1540229318579814402

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waar denkt u dat Arjen Lubach beter zit?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen