Programma Olcay Gulsen onder vuur: ‘Geen veilige omgeving’

Het NPO 3-programma Fatale Liefde, waarin Olcay Gulsen in gesprek gaat met slachtoffers van partnergeweld, wekt de woede van één van de deelnemers. “We zijn geen entertainment!”

Olcay Gulsen © KRO-NCRV, Instagram

Schrijfster Tessel ten Zweege was dinsdagavond te zien in de eerste aflevering van Fatale Liefde, die 147 duizend kijkers wist te boeien op de late avond van NPO 3. Het programma van Olcay Gulsen heeft haar echter ernstig teleurgesteld. De producent, Skyhigh TV, verzekerde haar namelijk van tevoren dat het geen sensationeel programma zou worden.

Onprettig

Tessel stemde in om mee te doen aan het programma om de kijker thuis te laten zien ‘dat je ook na een gewelddadige relatie gelukkig en succesvol kunt zijn’. Bovendien kon ze op die manier haar boek over dit onderwerp, Dat Zou Jij Nooit Toelaten, onder de aandacht brengen. Dat is er allemaal niet van gekomen, schrijft ze op LinkedIn.

Het begon er volgens Tessel al mee dat ze heel erg werd gepusht om ook haar moeder voor de camera te krijgen, maar dat wilde zij niet. Ook weigerde ze een foto met haar ex te verstrekken, omdat ‘dat me onprettig liet voelen’. Via via kwam de redactie daar alsnog aan en stopte het zelfs in de montage. Na flink aandringen is dat eruitgehaald.

Ironisch

Het is ongelooflijk, vindt Tessel. “Ik vind het vrij ironisch dat een programma dat gaat over grenzen en geweld, en dus per definitie werkt met mensen die hier een traumatische ervaring mee hebben, zo lak heeft aan de grenzen die ik stelde.”

Ze vervolgt: “Het is schrijnend dat media als Fatale Liefde mensen hun meest kwetsbare verhalen laten oprakelen en totaal geen veilige omgeving creëren of zorgvuldig omgaan met de behoeftes van de mensen wiens verhalen ze gebruiken.”

Druppel

Wat was voor Tessel de druppel? De stukken die ze in de aflevering voordraagt uit haar boek werden ondertiteld als ‘fragment uit Tessels dagboek’. Een klap in haar gezicht, omdat ze met haar boek juist een kwetsbare doelgroep wil bereiken. “Het is iets waar ik veel trots uit put.”

Ze besluit: “Er is niets empowerend aan een tv-serie die mij totaal de autonomie over mijn verhaal afneemt, over mijn grenzen gaat en sensationele en dramatische stockvideo’s afspeelt. (…) We zijn geen entertainment, we proberen het tij te keren.”

Walgelijk

Het juicekanaal Juice Channel vindt de werkwijze van Olcay’s team walgelijk. “Het is gewoon schandalig hoe de productie van dit programma met deze dame en haar wensen zijn omgegaan. Nee is gewoon nee!”

“Dat commerciële zenders zoals RTL of SBS6 een sensatie verhaal willen maken over de rug van slachtoffers verbaast ons niet zo, maar de publieke omroep? Echt schaam je!”

Bericht

Het bericht van Tessel op LinkedIn:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de werkwijze van Olcay Gulsens programma misselijkmakend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen