Op1-tafel boos over middelvinger Johan Derksen: ‘Hij is een tv-dino!’

De middelvinger van Johan Derksen valt niet in goede aarde bij de talkshowtafel van Op1. “Hij is een soort van dinosaurus aan het worden van een voorbije tijd”, briest tafelgast Marcia Luyten.

Op1 © Op1

Marcia Luyten, voormalig presentatrice van Buitenhof, liep tijdens de 48 uur durende mediarel die leidde tot de kaarsexit van Vandaag Inside voorop in de fanfare. Ze pleitte letterlijk voor het tv-afscheid van Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee: “Die mannen moeten gewoon van de buis af. Gewoon onmiddellijk.”

Marcia reageert

Haar wens kwam vlak na die uitspraken uit, maar gisteren zaten ze gewoon weer op hun plek: de comeback van Vandaag Inside versloeg álle concurrentie. Johan stak zijn middelvinger op naar al zijn critici, waaronder Eva Jinek, maar dus ook vrouwen als Marcia Luyten. En Marcia zat na de uitzending gelijk weer in Op1 om te reageren op de terugkeer van VI.

Ze staat nog steeds achter haar uitspraken van toen. “Nou, kijk, ik vind dat er geen plek is voor tv waarin seksueel misbruik wordt genormaliseerd, geaccepteerd, gelegitimeerd. En dat was aan de hand. Daarvan zei ik: ‘Dat kan niet, dat moet gewoon van de buis, want ze hebben een heel groot publiek en het wordt genormaliseerd.’”

Stamtafel

Het is niet zo dat conservatieve kroegpraat van haar geen plek zou mogen hebben op televisie, zegt Marcia. “Natuurlijk moet er wel plek zijn voor een stamtafel. De hele uitzendwereld hoeft niet de VARA of de VPRO te zijn, dus een stamtafel met zo’n cultuur van ‘dikke tieten, tien bier’…”

Ze vervolgt: “Ik bedoel: ik hoef er niet naar te kijken, maar er zijn genoeg mensen die daar belangstelling voor hebben. Maar zodra het gaat over racisme, vrouwenhaat of homofobie; daar mag gewoon geen plek voor zijn.”

Dinosaurus

Marcia vindt dat Johan een stem uit het verleden is. “Derksen is een soort van dinosaurus aan het worden van een voorbije tijd.”

Medegast Barbara van Beukering, een journaliste, zegt: “Ik zie niet zoveel excuses. Aan het begin van de uitzending zei Gijp ook nog iets, waarna Genee zei: ‘Laten we het niet herhalen!’ Het was iets van: ‘Alle kaarsen het huis uit!’ Het begon alwéér zo! En die wijsvinger (bedoelt middelvinger, red.)…”

Haar dochter Milou Deelen: “Ik vond ook dat hij er juist een beetje zat als een winnaar. (…) Uiteindelijk worden mannen zoals hij niet gecanceld.”

Wijsvinger

Barbara: “Wat mij ergert: ik had toch gehoopt dat ze íets ruimhartiger in hun excuses waren. Dat had ze gewoon gesierd en dan krijgen we toch weer een wijsvinger.”

Marcia: “Maar die wijsvinger was aan ons, hè? Die was niet naar slachtoffers van seksueel geweld.”

Barbara: “Jij maakt heel keurig die nuance en dat begrijp ik ook wel, maar toch vind ik overall dat het niet sorry is.”

Lilian Marijnissen zat ook aan tafel, maar zij hield wijselijk haar mond. In het verleden was ze regelmatig het onderwerp van spot in VI vanwege haar vermeende affaire met omroepbaas Jan Slagter.

Anouk ook boos

Overigens was er in Shownieuws ook kritiek op Johan en zijn middelvinger, en wel van Anouk Smulders. “Ik ben niet zo’n fan van gelijk weer die middelvinger omhoog. Ik heb het ook niet gemist de afgelopen twee weken.”

Het is dat haar man, paparazzo Edwin Smulders, het leuk vindt, zegt Anouk. “Het is niet mijn… Ik keek weinig, maar ik heb iemand thuis die wel enorm fan is, dus dat is nog wel eens een afstandsbedieningdingetje. (…) Ik had het idee van: we zitten even op het strafbankje en dan gaan we weer.”

Fragment

Op1 over Johan en zijn middelvinger:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen