Alexander Pechtold haalt Story-cover na anonieme beschuldiging

Alexander Pechtold wordt flink aan de schandpaal genageld door de Story. De oud-politicus is anoniem beschuldigd van een zeer heftige wandaad en het showblad heeft dat nu op de cover gezet.

Alexander Pechtold © Annemieke van der Togt

Er is een anoniem blogbericht verschenen op internet met de naam ‘David tegen Goliath D66’ waarin oud-D66-leider Alexander Pechtold wordt beschuldigd van een zedendelict. Het stuk is vorige week dinsdag verschenen, op de middag voordat Johan Derksen onderwerp werd van een landelijke mediarel.

Joost op de radio

Joost Vullings, de politiek commentator van EenVandaag, was er als de kippen bij en benoemde het bestaan van dit blog nog dezelfde middag op NPO Radio 1. Daar werd toevallig gesproken over het zetelverlies van D66 door de affaire rondom D66-prominent Frans van Drimmelen, wiens wangedrag aan het licht kwam in een ander anoniem blogbericht.

Er heerste op dat moment nog wat ongemak bij Joost om te vertellen wat er precies speelt rondom Pechtold. “Vlak voor de uitzending stuurde iemand me wat toe. Dat is een anonieme blog dat rondgaat in appgroepen met een nieuwe enorme forse aantijging in de richting van D66. Het is te vers voor mij, ik weet niet… Ik ga de details niet vertellen.”

Forse kwestie

Het zou voort kunnen vloeien uit de oproep van D66 zelf, aldus Joost. “Het bestuur zei op die persconferentie: ‘Mensen, als er nog wat is, stap naar voren.’ Dus als hier achter nog een enorme beerput opengaat bij D66, dan kan de partij verder van huis zijn en wordt haar leiderschap (van Sigrid Kaag, red.) verder getest.”

Joost neemt het bericht wel serieus, maar: “Journalistiek is het heel lastig, want ik kan het niet checken en daar zit ook mijn terughoudendheid. Aan de andere kant denk ik: de vorige keer was zo’n anoniem blog wel ook een reden voor D66 zelf om het serieus te nemen. Het gaat er natuurlijk om wat D66 hiermee gaat doen. Die persoon kiest de anonimiteit.”

Story gaat los

Het entertainmentblad Story van hoofdredacteur Guido den Aantrekker is minder terughoudend en zet Alexander Pechtold nu prominent op de cover. ‘Pechtold wordt beschuldigd van vrouwenlijsten en zelfs verkrachting’, luidt de kop. En ín het blad: “Pechtold hield met twee partijgenoten lijst van veroveringen bij.”

De Story heeft met de vrouw gesproken die de anonieme beschuldiging heeft geuit en stelt haar persoonsgegevens te hebben. “Toen Alexander nog actief was binnen D66 hield hij met twee partijgenoten een lijst bij van vrouwen binnen de partij met wie zij het bed hadden gedeeld of dat graag zouden willen”, beweert ze onder meer.

D66 reageert

D66 laat aan Story weten de anonieme blog te hebben gelezen en dat partijleider Sigrid Kaag daarover is geïnformeerd. “In de blog wordt geschreven dat aangifte is gedaan bij de politie. Gelet op de aard en de ernst van de aantijgingen is dit de geëigende weg. Noch het bestuur van D66 noch Alexander Pechtold zijn echter bekend met een aangifte.”

De aantijgingen zijn ‘zeer ernstig’, vindt de partij. “Wij benadrukken met klem dat Alexander Pechtold de beschuldigingen aan zijn adres al gedurende enkele jaren ten stelligste ontkent. De overige insinuaties in de anonieme blog missen volgens betrokkenen eveneens iedere feitelijke grondslag.”

Tot slot: “De partij neemt het hoog op dat (oud-)medewerkers via deze blog anoniem worden beschuldigd en gaat ervan dit dat media de ernstige beschuldigingen in deze blog niet lichtvaardig zullen overnemen.”

Vraagtekens

GeenStijl-ster Bart Nijman is kritisch over de beschuldigingen aan het adres van Pechtold. Hij vindt dat het anonieme bericht ‘vraagtekens oproept’. “In het blog beschrijft de vrouw een situatie waarin haar een betere positie (of een plek op een kieslijst) was beloofd in ruil voor seks”, zegt hij in Nieuwe Revu.

“De seks zou hebben plaatsgevonden, de plek kwam er echter nooit en acht jaar later is de handeling in het geheugen dus van carrière-opportunisme binnen een losbandige partij opgewaardeerd tot verkrachting. Waarom nu pas naar buiten komen? Waarom anoniem?”, vraagt hij zich af.

Story-cover

De cover van de nieuwste Story:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat de Story te ver gaat door Alexander Pechtold op de cover te zetten vanwege deze beschuldiging?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen