Katja Schuurman hekelt VI-exit: ‘We lopen nu allemaal op onze tenen’

Katja Schuurman vindt het geen goede zaak dat het programma Vandaag Inside zo abrupt van de buis is verdwenen. Ze vindt dat de pluriformiteit van het medialandschap bewaakt moet worden.

Katja Schuurman © NPO

De kaarsblunder van Johan Derksen betekende deze week het abrupte einde van Vandaag Inside. Heftig, vindt Helga van Leur. Zij denkt dat het hierdoor alleen maar moeilijker wordt om in het publieke domein berouw te tonen, zoals Johan probeerde. “Nu ben je gek als je überhaupt nog iets zegt”, zegt ze in de Op1 van gisterenavond.

Angst om te praten

Op1-presentatrice Welmoed Sijtsma merkt ook terughoudendheid van gasten om hun mening hierover te uiten. “Katja, dat begreep ik ook een beetje in de voorbereiding van de redacteur dat jij zegt: ‘Ik durf ook bijna niks hierover te zeggen, want voor je het weet ligt je hoofd ergens eraf.’”

Frédérique Spigt, die samen met Katja aan tafel zit om een podcast te promoten, daarop: “Sterker nog: ze mag er niets over zeggen van mij. We hebben afgesproken dat we alleen maar reclame zouden maken voor onze podcast.”

Katja kritisch

Welmoed: “Waarom is het zo ingewikkeld?”

Katja: “Dat weet je toch precies. Als je iets zegt wordt het…”

Welmoed: “Het is toch bizar dat we in deze fase zijn beland dat we er niks meer over durven te zeggen?”

Katja: “Ik vind het heel jammer dat er niet meer de mogelijkheid en ruimte is voor alle soorten gekke geluiden. Ook als ik denk aan Theo van Gogh. Soms heb je ook mensen nodig die schoppen en dan kun je je daar weer toe verhouden. Dat betekent niet dat je het eens moet zijn, maar ik vind het belangrijk dat mensen… Anders worden we allemaal doodsbang.”

Sorrycircus

Op1-host Jort Kelder ergert zich aan het sorrycircus in Nederland. “Tina (Nijkamp, red.), in alle eerlijkheid: dat hele circus in Nederland waarbij iedereen voor alles excuses de hele tijd moet maken, is dat niet een beetje schijnheilig?”

Johan vindt in elk geval van wel en deed het daarom niet. Dat heeft hij moeten bekopen met het einde van zijn carrière. Frédérique: “Dat dan je kop eraf moet en íedereen erin meegaat! Het is toch volkomen… De tendens verandert.”

Katja: “Het jammere is dat het in die zin uit de context is getrokken dat hij volgens mij iets wil laten zien. Het ging over Johnny en wilde laten zien: we doen allemaal wel eens iets geks. Ik neem het helemaal niet op voor hem, maar ik denk wel dat het belangrijk is dat we gewoon mogen… We lopen nu allemaal op onze tenen, de hele tijd.”

Boekhouder

Eva Jinek, die eerder nog een adverteerdersboycot van VI opperde, zegt in haar talkshow: “Arno Kantelberg zat hier aan tafel van de week en die zei: ‘Als we zo doorgaan, houden we straks geen enkele programma of presentator over.’”

Tafelgast Özcan Akyol: “Dan is elke presentator een saaie boekhouder die gewoon netjes zijn autocue opleest.”

Özcan werd vaak aangesproken op zijn optredens bij VI. “Als ik in Deventer over de markt loop, zie je heel andere mensen die naar dat programma kijken: de groenteboer, de postbezorger. Die zeggen: ‘Kijk, dat Op1 enzo, en die vreselijke Jinek…’ Je begrijpt wat ik bedoel. (…) Zij hebben geen spreekbuis meer.”

Fragment

Katja over de VI-exit:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen