René van der Gijp onthult crisis bij VI: ‘Hoe moeten we verder?’

René van der Gijp verklapt dat er sprake is van een gastencrisis bij Vandaag Inside: bijna niemand wil komen. “Ik zit wel eens te denken als ik in de tuin zit, van: hoe moeten wij nou dadelijk verder?”

René van der Gijp © SBS 6

De dagelijkse talkshow Vandaag Inside is niet meer zo’n grote kijkcijferhit als in het begin, maar met dagelijks zo’n 600 à 700 duizend kijkers is het nog wel een succes voor SBS 6. Toch loopt het achter de schermen niet bepaald gesmeerd, verklapte René van der Gijp in de uitzending van gisteren. “Het is niet altijd makkelijk om mensen te krijgen.”

Geen gasten

VI kampt met een gastencrisis. “Wij krijgen bijna geen mensen hier. Iedereen die wij bellen, iedereen die door de redactie gebeld wordt… Iedereen denkt bij dit programma: wat zou ik daar nou beter van worden? Jij bent een van de weinigen die nu terugkomt”, zegt hij tegen Angela de Jong. “Anderen zeggen: ja, we voegen te weinig toe.”

Özcan Akyol en Roos Schlikker zijn wel vaste gast, en Angela zat nu ook al voor de tweede keer aan tafel. “Maar er zijn er zoveel die niet meer willen komen en die ook geen zin hebben. Die vinden op de een of andere manier dat ze niets toevoegen. Je moet er maar gewoon een beetje invallen af en toe”, aldus René.

Kritiek op Paul

Het leek er even op dat Paul de Leeuw ook vaste gast zou worden, maar zijn optreden verliep vorige week stroef. René maande hem min of meer om niet zo tegen Johan Derksen in te gaan (“dat is niet het format”) en ook begon hij het op te nemen voor Jeroen van der Boom. Dat vinden de mannen van VI unaniem ‘een l*l’.

René nu: “Verleden keer wilde Paul Johan wijsmaken dat hij ongelijk had, maar dat had niet veel zin. Maar dat is ook ons programma helemaal niet. Als hij wat zegt, dan kan ik hoogstens zeggen: ‘Nou, dat vind ik niet’, maar wat kan mij het nou schelen dat hij dat zegt? Hij is 74.”

Eindredacteur in paniek

De heren zijn dus zelf ook niet de makkelijksten. René: “Twee dagen geleden kwam ik hier aan en toen kwam de eindredacteur naar mij toe en die zegt: ‘René, we hebben best een probleem. We hebben én geen onderwerpen én we kunnen geen mensen krijgen.’”

Bijna wilde René afhaken. “Ik zei: ‘Nou, vriend, dan ga ik vanavond toch heerlijk naar The Harbour Club, wat kan mij het nou pleuren! Dan ga ik toch niet hier zitten!’ Dan zit je gewoon je tijd te verdoen hier!”

Wie zat er uiteindelijk in die uitzending? “Geen flauw idee! Wierd Duk! En die lul zat er ook, weet je wel (politiek journalist Sam Hagens, red.)! Ja, ik vind het geen lul, Johan vindt het een lul, maar dat maakt niet uit!”

‘Hoe verder?’

René is best wel bezorgd. “Ik zit wel eens te denken als ik in de tuin zit, van: hoe moeten wij nou dadelijk verder? Als we én geen mensen kunnen krijgen…”

Hans Kraay jr. en Jan Boskamp kunnen toch terugkeren? “Die kunnen inderdaad terugkomen, maar dat wil Johan niet.”

En Wouter de Vries dan, de broer van Peter R. de Vries? Johan: “Ja, maar dat vergeet René te zeggen… We hebben ook vaak dat mensen hier aanschuiven en dat ze helemaal niets te melden hebben.”

Wilfred Genee tegen Johan Derksen: “Er is een lijst gemaakt en daar heb je heel wat namen weggekrast.”

Vanavond is Hélène Hendriks hoofdgast in Vandaag Inside.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

René van der Gijp hekelt dat Paul de Leeuw tegen Johan Derksen inging. Raar?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen