Meilandjes zorgen voor ruzie in Shownieuws: ‘Je huilt met de wolven!’

Evert Santegoeds en Sandra Schuurhof zijn enorm met elkaar in aanvaring gekomen tijdens de live-uitzending van Shownieuws. Het twistpunt? De familie Meiland en hun armoede-entertainment.

Evert Santegoeds en Sandra Schuurhof © Shownieuws

De Meilandjes liggen enorm onder vuur vanwege hun nieuwe tv-programma Chateau Bijstand, dat vanavond van start gaat op SBS 6. Hierin leven ze een maandje op bijstandsniveau om vervolgens met gierende banden terug te keren naar hun luxevilla’s. De tijdsgeest zit hen echter enorm tegen: armoede-entertainment ligt anno 2022 niet zo lekker meer.

Evert vs Sandra

De sterren van RTL Boulevard hebben SBS 6 dit weekend geadviseerd om het programma alsnog terug te trekken, maar daar geeft de zender geen gehoor aan: vanavond is de eerste aflevering. Ook Shownieuws opende gisteren met de discussie over deze amusementsshow en daar waren de meningen verdeeld.

Evert Santegoeds, die met een inkomen van zo’n drie ton per jaar niet eens weet hoe hij armoede moet spellen, werd hartstikke boos op zijn collega Sandra Schuurhof. Sandra vindt de Meilandjes namelijk onhandig, terwijl Evert dik bevriend met hen is. Evert ging in september nog met zijn bestie Connie Witteman naar Martiens verjaardag toe.

Flauwe dingen

Privé-baas Evert ergert zich dan ook dood aan de kritiek op de miljonairsfamilie. “De Meilandjes zitten een beetje in de hoek waar de klappen vallen. (…) Ik lees allemaal zulke flauwe dingen, ook dat Martien het allemaal speelt enzo. Nou, neem van mij aan: ik ken die man al zoveel jaren van zijn winkel bij ons in de buurt en hij is altijd zo geweest.”

Sandra verbaasd: “Maar dat is ook niet de kritiek.”

Evert: “Nee, de kritiek is dat ze niet in een echte bijstandswoning zitten. Nee, die willen ze ook niet twee maanden lang aan de markt onttrekken natuurlijk. Ze hebben zich met heel veel inzet en plezier op dit project gestort. (…) Die kritiek vind ik een beetje flauw.”

‘Dát is de kritiek’

Hé, dat is gek: ook dat is niet de kritiek. Probeert Evert nou de boel te verdraaien? Powervrouw Sandra wijst hem terecht: “De kritiek is nu dat op het moment dat er echt héél veel mensen het heel zwaar hebben, dat er 800 duizend mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen…”

Evert onderbreekt haar direct. Getergd: “Nou, dan is het juist mooi dat er aandacht voor komt.”

Sandra: “Er zijn ook nog heel veel middeninkomens die ook problemen hebben met…”

Evert laat haar wederom niet uitpraten: “Maar dan moet je er toch juist aandacht voor vragen?”

Sandra: “Ja, maar dat zijn échte problemen en dit is entertainment. Dat is de kritiek.”

Timing

Evert, die als een soort 60-jarige Tinky Winky achter de desk zat, voelt totaal niet aan dat de tijdsgeest is veranderd: “Het is toch niet anders dan bij de Frogers toen? Toen was het toch ook heel erg om in de bijstand te zitten?”

Sandra: “De timing is heel anders.”

Evert: “Nee, dat is het helemaal niet.”

Sandra: “Jawel, want er zijn véél meer mensen met financiële problemen.”

Evert: “Het gaat om meer mensen, maar het probleem blijft toch hetzelfde Sandra? Het heeft toen fantastisch uitgepakt. Het heeft heel veel donateurs opgeleverd en vrijwilligers voor de Voedselbank. Ik vind het een prima initiatief. Dat is ook wat Talpa erover zegt.”

Ha, Talpa zegt het ook. Wat een verrassing.

Wolven

Plotseling springt Evert compléét uit zijn velletje: “Je moet niet zo meejammeren met de wolven!!!”

Tooske Ragas geschrokken: “Nee, wácht, wácht!”

Sandra verbijsterd: “Hallo!”

Evert die vanaf de warme schoot van de Meilandjes roept dat critici niet zo moeten jammeren; het zoveelste voorbeeld waarom oude showmedia hun geloofwaardigheid zijn kwijtgeraakt.

Tooske: “De kritiek is dat wij straks gaan lachen over de daadwerkelijke problemen van anderen.”

Evert: “Helemaal niet! Hij heeft de lach aan zijn kont hangen.”

Beroerd

Sandra: “Het gaat erom dat miljonairs die daar een paar weken zitten geen idee hebben hoe het écht is als je in zo’n situatie zit.”

VVD-prominent Frits Huffnagel: “Vind je de kritiek terecht dan?”

Sandra: “Ik vind de timing redelijk beroerd, ja.”

Frits: “Ja, maar ja, de timing… Dat weet je niet van tevoren.”

Evert: “Maar voor de mensen die in de bijstand zitten is het nu toch niet anders dan toen met de Frogers?”

Sandra: “Nee, maar het zijn veel meer mensen die in de problemen zitten. Dan is het een beetje zuur om te gaan kijken naar een miljonair die ook doet alsof hij even niets te makken heeft.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen