Meilandjes in pittige storm: ‘Mensen zijn hen gewoon een beetje zat’

De Meilandjes zijn in een nieuwe fase van hun carrière beland. Een behoorlijk stormachtige fase. “Volgens mij zijn veel mensen hen een beetje zat”, analyseert Telegraaf-journaliste Kitty Herweijer.

Meilandjes en Kitty Herweijer © William Rutten, YouTube

Lange tijd profiteerde de tv-familie Meiland ervan dat eigenlijk iedereen hen wel leuk vond. Martien Meiland kon op luid applaus rekenen toen hij met zijn ‘gewone’ familie het Televizier-podium betrad en riep dat ze SBS 6 eigenhandig uit het slijk hebben getrokken. Nu, een paar jaar later, gaan er lang niet meer zoveel handen op elkaar voor de Meilandjes.

Meilandjes zat

Kitty Herweijer, mediaverslaggever van De Telegraaf, wijst op de enorme rel rondom hun armoedeshow Chateau Bijstand. “Ja, het is een beetje een lastig format in deze tijd, omdat, nou ja, steeds meer mensen hebben te maken met armoede, er is veel meer aandacht voor groeiende ongelijkheid”, zegt ze in De Cultuur en Mediapodcast.

Maar, zo vervolgt ze: “Ik denk toch dat het meer met de familie Meiland te maken heeft uiteindelijk en dat dit een beetje de stok is om mee te slaan, want volgens mij zijn veel mensen eigenlijk gewoon de Meilandjes een beetje zat. Je kunt je afvragen of dat dan terecht is.”

Vreselijk

Zelf heeft Kitty geen moeite met de Meilandjes, maar ze begrijpt wel waar de massale ergernis vandaan komt. “Ik vind ze nog wel gewoon grappig, maar er is natuurlijk ophef geweest over de uitspraak van Erica Meiland en er is eerder gedoe met hen geweest.”

Ze vervolgt: “Dat zie je gewoon vaker… Als mensen heel erg geliefd zijn lange tijd, dan kunnen ze niks verkeerds doen, en op een gegeven moment gebeuren er één of twee dingen en dan vindt iedereen ze opeens vreselijk. Ik heb het gevoel dat dat een beetje aan het gebeuren is bij de familie Meiland.”

Bijstandssafari

Vindt Kitty dat Chateau Bijstand schuurt? “Bij mij schuurt het niet. Ik heb tien jaar van mijn jeugd ook in de bijstand gezeten en ik kan daar gewoon naar kijken zonder dat ik dan… Ja, natuurlijk snap ik wel: het is gewoon televisie en het is niet iets wat een-op-een overeen komt met de realiteit en dat is ook de kritiek.”

“Je voelt pas armoede na maanden of jaren. Dan kan het pas schrijnend worden als je geen wasmachine hebt of oplopende schulden. Nu is het een maandje van bijstandssafari en wat zegt dat nou? Ja, natuurlijk, dat snapt iedereen, maar dat wil niet zeggen dat het niet nuttig is. Ze zamelen ook geld in en ze praten ook over het onderwerp.”

Kwade lezing

Iedereen heeft het er dan toch over, vervolgt Kitty. “Ik weet niet of dat dan zo slecht is. Het is echt de kwaadst mogelijke lezing ofzo die mensen eraan willen geven, terwijl ik denk: het is gewoon een Talpa-programma. Er zijn zoveel dingen die je kunt zien als een beetje smakeloos of zus of zo.”

“Om daar zo hypermoralistisch over te gaan doen… Ik vind het echt gezeur een beetje.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de Meilandjes wel of niet leuk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen