Jan Slagter vindt Meilandjes heel erg goedkoop: ‘Doneer je tv-salaris!’

Jan Slagter, de baas van hitomroep MAX, vindt de Meilandjes heel erg goedkoop te werk gaan. Als ze écht geven om mensen in armoede, dan moeten ze volgens hem afstand doen van hun gage.

Jan Slagter en de Meilandjes © RTL

De Meilandjes liggen nu al dik een week onder vuur vanwege hun nieuwe tv-programma Chateau Bijstand, waarin ze amusement maken van een bijstandsleven. Het valt bij veel mensen heel erg slecht en ook Jan Slagter vindt het verwerpelijk. Hij is met zijn groothandel in kijkcijferhits een van de belangrijkste mensen in Hilversum.

Verbaasde gezichten

De ophef over Chateau Bijstand kwam gisteren ter sprake in de talkshow van Eva Jinek. Ze liet het bizarre fragment zien waarin de Meilandjes kennismaken met hun tijdelijke tussenwoning. Een doodgewone tussenwoning waarin de meeste Nederlanders leven. “Oh wat is het klein”, gilt Martien. En Erica: “Ja, maar zo waren de huizen toen.”

Een volstrekt normale gezinswoning wordt door Erica neergezet als een soort spartaans onderkomen uit het tijdperk-Jan Steen. Na afloop van het fragment is het doodstil in de studio van Jinek. Gastvrouw Eva: “Ik zit te oogsten wie het meest verbaasde gezicht heeft, het meest afkeurend zat nee te knikken.”

Jan Slagter gaat los

Schaatser Kjeld Nuis: “Ik denk dat menig student met zo’n huis denkt: oh, top, best wel ruim!”

AD-diva Angela de Jong: “En menig AD-redacteur ook.”

Dan gaat Jan Slagter los: “Dit vind ik een slecht toneelstuk. Het feit dat hij roept: ‘Oh wat klein, oh wat klein!’ Ja, waar kom je vandaan? Die mensen hebben voorheen ook in zo’n huis gewoond. Dat is een prachtig huis. Het feit dat ze nu rijk zijn en veel hebben verdiend, ik gun het ze van harte, maar dit is voor mensen die echt rond moeten komen van heel weinig geld… Ze worden een beetje belachelijk gemaakt.”

Gage afstaan

Jan vindt het ongepast als de Meilandjes cashen over de rug van mensen in armoede. “Ik hoop echt, en ik doe een oproep aan de Meilandjes, dat als ze hier geld voor krijgen en als ze geloofwaardig willen zijn voor ons allemaal en dit onderwerp serieus nemen, dat ze hun gage afstaan aan de Voedselbank.”

Anders zijn ze volgens Jan geen knip voor de neus waard. “Deze mensen hebben geld zat, maar als ze ook nog eens elk een ton krijgen voor deelname aan dit programma, is het nog een groter ongeloofwaardig verhaal. (…) Dit vind ik een heel goedkope manier om armoede een beetje te kakken zetten. Armoede is lol!”

Angela: “Ze gaan proberen om geld op te halen voor een ander goed doel.”

Jan: “Ja, maar als je hier zelf aan verdient, vind ik dat geen eerlijk verhaal.”

Draak

Een beter programma over armoede is ‘Schuldig’, vindt Jan. En Kjeld wijst op ‘Steenrijk Straatarm’, ook van SBS 6. De schaatser: “Dan wordt er niet belachelijk gemaakt wat voor kleine keuken ze hebben, toch?”

Jan: “Weet ook waar je vandaan komt! Ze hebben in zo’n huis gewoond! Het ging niet altijd zo goed met de Meilandjes. Iedereen is blij met zo’n huis. Daar moet je dankbaar voor zijn. Als je dan binnenkomt en zegt: ‘Het is klein, ze hebben niet eens een koelkast en die trap is vies!’, dan steek je daar de draak mee en dat vind ik echt niet kunnen.”

Kjeld: “Dat vind ik ook.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen