Erica Meiland stelt mening over Zwarte Piet bij: ‘Heb nagedacht’

Erica Meiland heeft haar mening over Zwarte Piet door de jaren heen bijgesteld, maar verder vindt ze dat de mensen niet zo moeten doordraven. “Kom niet aan carnaval of aan kerst.”

Erica Meiland © YouTube

Het wordt in dit land steeds lastiger om te zeggen wat je wil, zegt Erica Meiland in een filmpje van de lokale politieke partij die ze steunt. “Dat wordt wel moeilijker. Dat heb ik zelf natuurlijk ook wel gemerkt. Dingen worden ook uit hun verband gerukt. En iedereen valt over elkaar en iedereen heeft een mening. Dat heb je heel erg met social media.”

Zwarte Piet

Erica vindt dat mensen tegenwoordig heel overdreven reageren. Lange tijd ergerde ze zich ook aan de discussie over Zwarte Piet, maar daar heeft ze zich nu een beetje bij neergelegd. “In het begin was ik daar ook heel erg tegen”, zegt ze. Maar: “Je gaat er op gegeven moment toch ook wel over nadenken.”

Nu heeft Erica minder moeite met de aanpassing van het kinderfeest. “Blijkbaar voelen die mensen zich heel erg gediscrimineerd. Daar moet je natuurlijk ook wel wat mee doen.”

Lichtjesfeest

Van de andere feesten moeten ze echter afblijven, aldus Erica. “Iedereen moet gelijk behandeld worden. Maar om nou de geschiedenis om te gooien, straatnamen weg te halen, aan het carnavalsfeest te komen en aan het kerstfeest. Dat moet dan volgens de universiteit lichtjesfeest gaan heten, dat gaat mij echt te ver.”

De mensen draven door, aldus Erica. “Ik hoorde laatst dat het Scheepvaartmuseum in Amsterdam allemaal helden van vroeger, die blijkbaar ook misstanden hadden begaan… Die zijn ze er uit aan het halen. Dingen worden weggehaald, omdat daar ook weer wat aan kleeft.”

Nadenken

Het is bizar om dingen aan te pakken ‘die van ver voor onze tijd zijn’, vindt ze. “Dat vind ik wel echt te ver gaan. We hebben als land en dorp een historie en daar moet je niet meer aankomen. En natuurlijk waren slechte dingen, maar er waren ook goede dingen en dat heb je nu ook. Laat de geschiedenis de geschiedenis zijn.”

Wil Erica nog wat anders meegeven aan de mensen? “Je moet eerst nadenken voor je wat zegt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Erica Meiland het goed zou doen in de landelijke politiek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen