Claudia de Breij wil jodiumtabletten kopen: ‘Maar is uitverkocht’

Claudia de Breij probeert aan jodiumtabletten te komen nu Vladimir Poetin heeft gedreigd met een nucleaire oorlog. Ze heeft ze proberen te kopen bij de drogisterij, maar dat lukte niet.

Claudia de Breij © Olivier Thijssen

De ontspoorde Russische president Vladimir Poetin heeft gedreigd zijn kernwapens van stal te halen en dat zorgt voor veel onrust bij bekende Nederlanders. Veel mensen denken dat jodiumtabletten helpen als er een kernbom op Nederland valt. Daarom heeft Georgina Verbaan ze bijvoorbeeld alvast klaargelegd in haar keukenla.

Claudia grijpt mis

Claudia de Breij wil die pilletjes nu ook hebben, maar grijpt mis. Ze is ervoor langs de drogisterij geweest. Ze voelde wel wat gêne toen ze ernaar vroeg. “Het meisje achter de kassa keek me zo verwachtingsvol aan dat ik iets voelde van vroeger. Alsof ik om condooms ging vragen, of om een zwangerschapstest. Zo voelde het, schaamte van lang geleden.”

De cabaretière probeerde die jodiumtabletten tussen neus en lippen door te scoren. “Lafjes begon ik over de paracetamol die ik nodig had, en de hoestpastilles. Toen raapte ik mijn moed bij elkaar, en probeerde nonchalant: ‘Oh ja, en heb je misschien ook jodiumtabletten?’”, schrijft ze in de VARAgids.

Aanval van Poetin

De oorlogstaal uit Rusland maakt Claudia onrustig. “Ergens wilde ik het nog niet geloven, dat dreigement met een nucleaire aanval van Poetin. Maar ja. Ik was toch maar even gaan googelen waarom dat nou ook alweer slim was, die jodiumtabletten.”

Nou, helemaal niet slim, zei Lars Roobol van het RIVM onlangs al. “Bij het ontploffen van een atoombom komt veel minder jodium vrij dan bij een ongeval met een kerncentrale. Zeker als die ver weg ontploft is dat (wat bij ons een dosis ontvangen door jodium betreft) geen reden tot zorg.”

Jodium

En als de bom op Amsterdam valt, waar alle BN’ers naast elkaar wonen? “Dan ben je er niet meer, kan je je ook geen zorgen maken over jodium.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat jodiumtabletten nog wat helpen als er een kernbom op Nederland valt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen