Chantal Janzen en Eva Jinek maken Volkskrant-lezers woest

Chantal Janzen en Eva Jinek zorgen voor woede onder lezers van de Volkskrant. Er wordt nu al dagen hevig gediscussieerd of zij en haar collega’s van de tv-actie voor Oekraïne niet te wit waren.

Chantal Janzen en Eva Jinek © RTL, SBS

De tv-sterren van de NPO, RTL en SBS sloegen maandagavond de handen ineen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van Poetins oorlog in Oekraïne. Een dag later publiceerde de Volkskrant een kritische lezersbrief van meneer Niek uit Amsterdam. Hij meent namelijk dat het presentatieteam veel te wit was.

Chantal en Eva te wit

Meneer Niek vindt het goed dat er geld opgehaald is, maar: “Wat zijn we nog steeds wit georiënteerd in dit land. Opgetogen in hun mooiste jurkjes stonden de presentatrices voor ons klaar. Zo zagen wij schitteren; Britt Dekker, Chantal Janzen, Wendy van Dijk, Dionne Stax en Eva Jinek.”

Deze vrouwen zijn te identiek, vindt hij. “Vijf hoogblonde witte vrouwen met ogen zo blauw als de oceaan. Dit kan toch niet waar zijn anno 2022? Wij hebben in Nederland zo veel talent rondlopen van kleur dat dit werd gevoeld als een belediging naar een significant deel van de bevolking.”

Witte vrouw

Niek vraagt zich af wat de achterliggende reden is. “Doneert de Nederlander meer als een witte vrouw daarom vraagt? Of wordt door de tv-wereld het talent van gekleurde Nederlanders nog altijd miskend?”

De Volkskrant koos ervoor om deze vragen voor te leggen aan zijn lezerspubliek op Facebook en daar gaan de mensen nu al dagen he-le-maal los. De één vindt het een schande dat alle presentatrices wit waren, de ander begrijpt het probleem niet. En beide kampen maken elkaar nu uit voor rotte vis.

Wokegezeik

Mevrouw Sanne vindt bijvoorbeeld dat er sprake is van ‘wokegezeik’. “Van oudsher worden dit soort programma’s door de kijkcijferkanonnen en mediacoryfeeën gedaan.”

Meneer Marcel weet niet wat hij leest. “Wtf is dit voor item. Stelletje mislukte moraalridders. Focus op het eindresultaat ipv er andere zaken met de haren bij te slepen. Prachtig dat mensen hun hart laten spreken en er was echt niet minder gedoneerd als Nikkie de Jager en/of Edsilia Rombly hadden gepresenteerd.”

Ongemak bij wit

Meneer Daniel merkt dat het vooral witte mensen zijn die zich boos maken over de lezersbrief. “Degene die zich aan dit bericht storen zijn veelal witte mensen. Wellicht omdat ze zich ongemakkelijk voelen over deze kritiek, maar het is wel een feit. De inzender maakt van zijn hart geen moordkuil en ik begrijp deze emotie heel goed.”

En meneer Ronald: “Het wordt eens tijd dat Nederland wakker wordt! Dat Nederland allang niet meer WIT is (waarschijnlijk ook nooit is geweest!).”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het kwalijk dat het presentatieteam van de tv-actie voor Oekraïne zo wit was?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen