Angela de Jong onder vuur na uitspraken over Piet Paulusma

Angela de Jong ligt behoorlijk onder vuur vanwege haar uitspraken over de overleden weerman Piet Paulusma. Ze vindt het namelijk best wel jammer dat hij zijn ziekte geheim heeft gehouden.

Piet Paulusma en Angela de Jong © Roland J. Reinders, NPO

Piet Paulusma is gisteren geheel onverwacht overleden, op 65-jarige leeftijd. De weerman leed al geruime tijd aan kanker, maar wilde daar geen ruchtbaarheid aan geven. De laatste paar dagen ging hij hard achteruit. Terwijl hij donderdag nog het weer presenteerde op televisie en vrijdag op de radio, blies hij zondag zijn laatste adem uit.

Angela over Piet

Het is eigenlijk best zonde dat Piet geheim heeft gehouden dat hij terminaal ziek was, vindt Angela de Jong. Ze wijst er op NPO Radio 1 op dat de weerman ooit in De Wereld Draait Door zat en daar glunderde van de erkenning die hij kreeg.

Angela: “Dat hij nu ziek was heeft hij niet bekendgemaakt en dat is zijn goed recht, maar tegelijkertijd… Nederland is altijd op z’n mooist en op z’n liefst als mensen ziek zijn. Dat heeft hij zichzelf ook wel op die manier ontnomen en dat vind ik heel spijtig voor hem.”

Felle kritiek

Deze uitspraken komen Angela op ongelooflijk veel kritiek te staan. “Mag iemand alsjeblieft zelf weten hoe hij omgaat met zijn ziekte en naderende dood?”, zegt oud-NPO 1-baas Ton F. van Dijk.

Angela’s oud-AD-collega Nynke de Jong: “Geen mens is hetzelfde, geen ziekteverloop is hetzelfde. Wil jij een avondvullend eerbetoon door Cornald Maas in Volle Zalen? Prima. Ga je bovenop een berg zitten wachten op het einde? Ook prima. Kun je van alles van vinden, maar dat bel je dan maar lekker aan je schoonmoeder door.”

Claudia de Breij: “Ik vind het juist zo chic van hem. Niet dat het alternatief niet goed is, maar dit is ook mooi. Tot het laatst met waardigheid jezelf zijn kan op heel veel manieren en ik vind die van Paulusma ontroerend sterk.”

Te vondeling

GeenStijl-ster Bart Nijman: “Eindelijk een BN’er die níet met zijn terminale ziekte op toernee gaat, is het wéér niet goed. Dat mensen ‘lief’ zijn voor zieken – gelukkig wel zeg – schept toch zeker geen verplichting om jezelf met je dodelijk kanker te vondeling te leggen bij heel Nederland?”

Columnist Luuk Koelman: “Jeetje, dan heb je er echt niets van begrepen. Piet Paulusma heeft zichzelf niets ontnomen. Hij heeft zichzelf iets gegeven: rust en geen ruis in de weinige tijd die hem nog restte. Niet iedereen is een Jan Rot.”

En onderzoeksjournalist Kim van Keken: “Sinds Angela de Jonge echt is gaan geloven dat zij weet wat de ‘gewone’ man of vrouw op de bank denkt, ging het eigenlijk al mis.”

Afgrijselijk gekakel

Marcel Peereboom Voller, die jarenlang de Angela de Jong van De Telegraaf was, zegt: “Afgrijselijk gekakel.”

Historicus Nadia Bouras: “Angela kan niet geloven dat niet iedereen aandachtsziek is zoals zij.”

LINDA.nl-columnist Rianne Meijer: “Misschien een goed idee om de manier waarop mensen kiezen te sterven NIET te recenseren.”

Telegraaf-persoon Pim Sedee: “Krankzinnige opinie dit.”

Journalist Wouter Holsappel: “Je kunt in dit land niet eens rustig dood gaan zonder dat Angela de Jong er wat van vindt.”

En medisch journaliste Aliëtte Jonkers: “Gelukkig kan Piet deze volstrekt irrelevante opmerking over een volstrekt persoonlijke keuze niet meer horen.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het ook zonde dat Piet Paulusma zijn ziekte geheim heeft gehouden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen