Talpa moedigde Wilfred Genee aan om DPG-doofpot te openen

Wilfred Genee twijfelde of hij de DPG-doofpot wel moest openen in zijn programma VI Vandaag, maar de directie van Talpa Media moedigde hem aan. “Die zeiden: ‘Dat is heet nieuws!'”

Wilfred Genee en Yves Gijrath © SBS 6, DPG Media

De kranten van DPG Media – van het AD tot Het Parool en van de Volkskrant tot Trouw – stonden de afgelopen tijd vol met de verschillende #MeToo-affaires. Het AD van Angele de Jong zat bijvoorbeeld bovenop het schandaal rondom The Voice of Holland, waarin Talpa-eigenaar John de Mol een volgens de krant kwalijke rol heeft gespeeld.

DPG-doofpot

Angela is flink tekeergegaan over het feit dat John de #MeToo-engerd Jeroen Rietbergen na de eerste melding over zijn seksuele wangedrag gewoon heeft laten zitten als bandleider van The Voice of Holland. Maar nu blijkt dat zo’n soort geval zich ook heeft voorgedaan bij Angela’s eigen DPG Media en dat daar jarenlang over gezwegen is.

DPG Media zette dik vijf jaar geleden directeur Jaak Smeets aan de kant en hij werd met alle egards uitgewuifd, alsof het een held van het bedrijf was. Nu heeft podcastmaker Yves Gijrath ontdekt waarom hij eruit moest: zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij mocht een halfjaar blijven zitten na de eerste melding en er is altijd over gezwegen.

Ophef

Yves heeft die DPG-doofpot nu geopend en met name de Vlaamse media staan er bol van. Van de Vlaamse NPO tot DPG-krant Het Laatste Nieuws: allemaal hebben ze het erover. “Dat zouden we vandaag anders aanpakken”, zegt een DPG-woordvoerder tegen Business AM over het feit dat Jaak destijds met alle egards werd uitgewuifd.

Het hele verhaal over deze affaire wordt onthuld in de podcast The Gygs die achter een betaalmuur zit, maar dankzij Yves’ optreden bij VI Vandaag weet nu iedereen ervan. Yves zat vrijdag in het programma en kwam daar in aanvaring met Johan Derksen, die gruwelt van al die MeToo-affaires die aan het licht komen. Zeikwijven, vindt hij het allemaal.

Talpa blij

Wilfred Genee twijfelde of hij het nieuws überhaupt moest brengen in zijn talkshow, vertelt hij in een videorubriek op de VI-site. Hij werd echter aangemoedigd door zijn bazen bij Talpa, verklapt Wilfred. Vermoedelijk vonden die dit wel een mooie wraakactie, nadat Talpa zo hard is aangepakt vanuit het DPG-kamp, en dan met name door het AD.

De presentator: “Yves belde me donderdag op, van: ‘Heet nieuwsverhaal’, enzovoorts. Ik zei: ‘Ik zal er eens over nadenken.’ Dus ik zat met de eindredactie van: ja, moeten we dat wel? Toen belde onze directie op van: ‘Ja, nee, dat is heet nieuws natuurlijk, dat moeten jullie zeker gaan brengen!’”

Overstag

Toen ging Wilfred overstag. “Toen hadden we zoiets van… Yves wilde eerst aan tafel gaan zitten, maar dat leek me niet zo verstandig. Ik zei: ‘Als je aan de bar je verhaal kwijt wil, prima.’ Maar ik vertel je er gelijk bij, zei ik: ‘Johan staat er echt heel anders in, dat je het wel weet.’”

Yves stemde daarmee in en daarmee is de MeToo-affaire bij DPG Media onder de aandacht gekomen. Het is volgens Yves meer dan terecht dat de DPG-merken ook de hand in eigen boezem steken tijdens het schrijven over de huidige gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de maatschappij. “Ze hebben gewoon gelogen over zijn vertrek!”

Twitter

Humberto over de DPG-affaire:

Verbijsterd

Ook Alexander Pleijter, universitair docent Journalistiek, is in shock:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het terecht dat Johan Derksen ontplofte om het openen van de DPG-beerput?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen