Sony Music kijkt weg van geweld door Lil Kleine: ‘Heel kwalijk’

Sony Music kijkt wel héél opzichtig de andere kant op na de mishandeling van Jamie Vaes door de melkkoe van het platenlabel: Lil Kleine. “Hier wil je toch niet mee geassocieerd worden?”

Lil Kleine en Sony © Instagram

De bobo’s van Sony Music konden vanuit hun hoofdkantoor in de A’DAM Toren in Amsterdam bijna met eigen ogen zien hoe Lil Kleine zijn vriendin Jaimie Vaes uit de auto trok om vervolgens de autodeur tegen haar hoofd aan te duwen. Toch wil het platenlabel niet zeggen wat ze met hun contract met Lil Kleine, van naar verluidt 3 miljoen euro, gaan doen.

Olcay boos

Aanvankelijk beloofde Sony nog een reactie. Afgelopen maandag zorgde het al voor ergernis dat het statement van Sony zo lang op zich liet wachten, maar nu heeft het bedrijf bekendgemaakt helemaal niet te gaan reageren. Wat is dit voor een organisatie? “Our culture is about how we treat each other”, staat er nota bene op hun eigen website.

Olcay Gulsen reageert op Instagram verbolgen: “Interessant Sony Music, dat jullie cultuur wordt bepaald door hoe we met elkaar omgaan (how we treat each other). Moet ik echt even over nadenken.”

Cash cow

Het gaat Sony puur om het geld, denkt RTL Boulevard-ster Luuk Ikink. “Lil Kleine is natuurlijk een enorme cash cow voor het managementbureau en de platenmaatschappij.”

Dat is geen excuus, zegt collega John van den Heuvel. “Ze verdienen hier enorm grote bedragen aan. Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden als grote platenmaatschappij? Ik vind het signaal ook kwalijk dat ze daarmee afgeven aan slachtoffers van huiselijk geweld.”

In gezicht spugen

Sony spuugt slachtoffers van huiselijk geweld in het gezicht, vindt John. “Je moet juist als maatschappelijk betrokken partij en grote onderneming uitstralen dat je dit niet tolereert en je daar afstand van neemt. Dat je zo’n artiest in elk geval, al zou het tijdelijk zijn, even in de koelkast zet om eens precies uit te zoeken wat er is gebeurd.”

Hij vervolgt: “De bewijzen stapelen zich best wel op. Die jongen kan duidelijk zijn handen niet thuishouden. Zo langzamerhand kom je er niet meer omheen om een fikse gevangenisstraf uit te delen, denk ik.”

‘Sony beloont zijn gedrag’

Nance Coolen vindt dat Sony een heel kwalijke rol speelt, zegt ze in de podcast Off the Record. “Jorik heeft net een deal getekend voor 3 miljoen. De best betaalde Nederlandstalige artiest. Beloon je dan eigenlijk dat niet bedrag ook?”

Daarop zegt Henkjan Smits: “Natuurlijk. Maar ja, een platenmaatschappij gaat geen 3 miljoen geven als je denkt dat niet terug te verdienen. Het is namelijk een voorschot op royalties. Niets meer. Het is niet dat je zomaar 3 miljoen krijgt. Je verwacht zoveel platen en zoveel streams te verkopen en daar krijg je 3 miljoen voor. Op dit moment staat hij nog steeds op nummer 1 en verdient Sony gewoon geld.”

‘Dit mág niet’

Wees geen Sony, zegt Olcay Gulsen. “Laten we met elkaar nooit geweld als normaal gaan zien. Het kan en mag niet. Iedereen moet hier verantwoordelijkheid voor nemen. Dit is geen privéprobleem maar een maatschappelijk probleem.”

De grote vraag is: willen andere Sony-artiesten als Nielson, BLØF, Suzan & Freek, Racoon en Eefje de Visser nog wel geassocieerd worden met een platenlabel dat wegkijkt bij huiselijk geweld?

Tino Martin

Tino Martin zegt zijn samenwerking met Lil Kleine in elk geval wél op. “Ik ga me er wel duidelijk over uitspreken. Ik heb thuis geleerd: aan vrouwen kom je niet. Ik ben door drie vrouwen opgevoed, twee zussen en mijn moeder. Die hebben dat bij mij er wel ingestampt hoor, dat is echt een no go. Dat kan echt niet”, zegt hij op Qmusic.

De twee heren zongen vorig jaar nog het liedje Gabbers, maar Lil Kleine is niet langer zijn gabber. De rapper is in mei niet meer welkom bij de concerten van Tino. “Ik zat samen met mijn vriendin naar die beelden te kijken en ik zeg: wat een lul zeg. Daar kan je niet omheen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Sony een walgelijke houding aanneemt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen