Johan Derksen ontploft, Angela de Jong in shock: ‘#MeToo bij DPG’

Een pittige discussie in VI Vandaag: Yves Gijrath kreeg gisteren Johan Derksen op zijn dak toen hij in de talkshow een #MeToo-doofpot bij DPG Media onthulde. “Angela de Jong is in shock!”

Johan Derksen en Yves Gijrath © SBS

Dik vijf jaar geleden werd bekend dat DPG Media-bobo Jaak Smeets na een carrière van maar liefst twintig jaar vertrok bij de mediagroep. In een officieel persbericht werd hij met alle egards uitgewuifd. Nu heeft podcastmaker Yves Gijrath ontdekt waarom Jaak écht moest vertrekken: ‘zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag’. Een #MeToo-affaire dus.

MeToo bij DPG

DPG Media is het bedrijf achter grote Nederlandse mediamerken als het AD, NU.nl, de Volkskrant, Het Parool en Trouw. Dit zijn media die volop over de huidige #MeToo-schandalen berichten, maar nooit schreven over het gedrag van hun eigen bobo Jaak Smeets.

Christian Van Thillo, de grote man achter DPG Media, heeft de ontdekking van Yves inmiddels bevestigd. “Ik heb uiteindelijk Van Thillo bij mij op kantoor gehad, dat is best bijzonder. Het is de Berlusconi van de lage landen”, aldus Yves gisteren in VI Vandaag. “Hij is woensdag bij mij langs geweest en heeft drie uur bij mij gezeten.”

Confrontatie

Hoe ging die confrontatie? “Ik heb hem gezegd: ‘Je hebt het hartstikke goed gedaan door die man in 2016 buiten te zetten, maar lees je je eigen kranten?’ ‘Ja, die lees ik.’ ‘Welke dan?’ ‘De Volkskrant, het AD, elke dag.’ ‘Dan lees je toch wat er in Nederland aan de hand is? Het is een gekkenhuis. Al jouw mensen hebben over iedereen een mening, jullie schrijven erover. Wees dan ook eerlijk over jezelf.’”

Die DPG-doofpot móet naar buiten, vindt Yves. “Het is de meest pure vorm van lezersverraad die ik ooit heb gezien in de historie van de journalistiek. Ze willen alles weten en vertellen, maar gelden er dan andere spelregels voor de eigen journalisten van DPG? Alle leidinggevenden wisten het, weten het, ik heb ze allemaal gebeld, inclusief de voorzitter van de Raad van Commissarissen.”

Ook de hoofdredacteuren van de Volkskrant, Trouw, Het Parool en het AD ‘wisten en weten ervan’, aldus Yves.

Johan woest

Johan Derksen, die zich sowieso al ergert aan de huidige #MeToo-rel, geeft Yves een veeg uit de pan. “Ja, ik vind dit een beetje een rel willen veroorzaken om indruk te maken. Ik ben het totaal niet met je eens. Hoofdredacteuren hebben een dubbelfunctie. Een hoofdredacteur is journalistiek verantwoordelijk, maar ook hoofd personeelszaken van de club.”

Bij personeelszaken heb je met privacy te maken, aldus Johan. “Als er iemand ontslagen moet worden, is het niet gebruikelijk dat in de krant waar hij ontslagen wordt, gepubliceerd wordt waarom hij ontslagen is. (…) Daarbij komt dat ongewenste intimiteiten nu even heel hot zijn, maar toen was dat helemaal niet zo hot.”

‘Ze hebben gelogen!’

Yves begrijpt die aanval niet. “Ze hebben gelogen over de reden van het vertrek van de allerbelangrijkste man binnen journalistiek Nederland, alle Nederlandse hoofdredacteuren weten ervan en jij zegt: ‘Laten we dat maar bij het riool parkeren, dat is zoeken naar een rel.’ Het is een schande!”

Johan: “Het is helemaal geen schande. Jij wil een beetje spektakel maken en de show stelen. (…) Ik vind het een schande dat jij hier zo zit te reutelen, want ga voortaan lekker naar Boulevard en dat soort kutprogramma’s.”

Yves: “Nee, jullie wilden graag dat ik langskwam.”

Johan: “Nou, ik niet hoor.”

Angela in shock

AD-diva Angela de Jong, wier krant dus ook onder DPG valt, is volgens Yves wél in shock. “Ik heb Angela de Jong gebeld. Ik zeg: ‘Wist je dit?’ Ze schrok, ze was verbaasd. Ik zei: ‘Oké, maar wat is dan je mening?’ Ook zij hoort dit te weten. Dat het ook bij hen gebeurt.”

Johan: “Nee, natuurlijk niet! Natuurlijk niet man! Je bent blijkbaar nog nooit hoofdredacteur geweest. Misschien bij die patsertentoonstelling van je, dat het daar zo gaat.”

Yves: “Ja, je weet het niet meer. Dan ga je aanvallen.”

Johan: “Ik weet het heel goed. Ik ben zelf hoofdredacteur geweest en het is niet gebruikelijk dat je daaruit lekt.”

Yves: “Lekken? De baas van het bedrijf die een roofdier is?”

Johan: “Ja, roofdier… Allemaal van die kreten.”

Yves: “Het gaat om de slachtoffers. Die zijn nog steeds getraumatiseerd.”

Briefje van Jan

Columnist Jan Dijkgraaf staat volledig achter Yves, laat hij weten in zijn populaire column Briefje van Jan. “Beste Angela, wat moet jij boos zijn op je bazen, zeg! (…) Jij zou zeggen, net als je over de Molletjes deed: ‘Ze wísten het!’ Klopt. Ze wisten het. Allemaal.”

“En ze kozen ervoor hun redacties níet in te lichten over de #MeToo-affaire binnen hun eigen bedrijf, waarvan ook vrouwen op hun eigen redacties het slachtoffer waren of konden zijn. Een halfjaar na zijn officiële waarschuwing kon Jaak Smeets, die topman uit België, op de redacties van De Persgroep nog jagen op vers vrouwenvlees.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen