Slachtoffer voelt zich niet gehoord door onderzoeksteam The Voice

Een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland voelt zich absoluut niet gehoord door het onderzoeksteam dat door producent ITV Studios is aangesteld, vertelt ze in het AD.

Chantal Janzen en Martijn Krabbé © William Rutten

Er staan steeds meer slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland op. Vandaag doet een Brabantse oud-deelneemster haar verhaal in het AD. Het was ‘een kooi van seksuele roofdieren’, legt ze uit. “De regisseur vroeg bijvoorbeeld of ik mijn topje wat lager kon trekken.”

Niet gehoord

Bij The Voice was er volgens de dame in kwestie nooit een ‘loket’ om wangedrag te melden. Nu producent ITV Studios een onderzoekbureau heeft ingesteld – daarvoor is advocatenbureau Van Doorne in de arm genomen – besloot ze alsnog om zich te melden.

Ze deed afgelopen maandag melding bij het Voice-onderzoeksteam, maar kreeg te horen dat haar verhaal eerst beoordeeld moet worden, voordat een onderzoeker besluit of er iets mee gedaan wordt. Daar snapt ze niks van. “Het gaat toch om mijn gevoel hierbij? Waarom krijg ik dan niet meteen te horen dat er sowieso iemand met mij wil praten?”

Discutabel

Het is sowieso al discutabel dat de misstanden bij The Voice worden onderzocht door een partij die betaald wordt door producent ITV en waar het tv-bedrijf wel vaker mee samenwerkt, vinden critici als John van den Heuvel en Richard Korver. Niet bepaald de minsten.

Beau van Erven Dorens confronteerde RTL’s tv-baas Peter van der Vorst er gisteren mee in zijn talkshow. “Er komt nu een onderzoek en dat is hartstikke goed, daar is iedereen het over eens. Het wordt uitgevoerd door een partij die Van Doorne heet. Ik heb ze even opgezocht en nergens staat dat ze gespecialiseerd zijn in zedenzaken.”

Gevaarlijk

Peter: “Er zitten wel degelijk zedenexperts op dit onderzoek die veel vaker met dit bijltje gehakt hebben. Wat ik gevaarlijk vind – en dat wil ik toch even zeggen – om steeds dat onderzoek in twijfel te trekken. Niemand heeft er belang bij dat er een slecht onderzoek gedaan wordt. Je zou op deze manier zelfs kunnen zeggen: ‘Ga er niet naartoe, want het klopt niet.’ Dat moet je niet doen.”

Beau: “Nee, maar ik doe het niet, Korver doet het. Korver hier aan tafel zegt: ‘Van Doorne is geen goede zaak’. ITV, een Brits bedrijf, betaalt Van Doorne om dat onderzoek te gaan doen. RTL sluit zich daarbij aan. Er worden allemaal getuigen gehoord, maar dat Britse bedrijf ITV heeft daardoor inzicht in al die getuigenissen en dat zouden ze zelfs kunnen gebruiken, zegt Korver, voor hun eigen verdediging.”

‘Écht onafhankelijk!’

Peter bezweert: “Het is echt een onafhankelijk onderzoek. Van Doorne heeft ook een directe lijn met het OM, die hebben wij zelf ook gezocht. Het komt uiteindelijk allemaal op de juiste plek terecht.”

Beau: “Ja, ik kan niet anders doen dan je geloven, maar ik citeer hier Korver die zegt: ‘Het is toch de slager die zijn eigen vlees keurt.’”

Peter: “Het is gebeurd op de werkvloer bij ITV en dan is het ook normaal dat het bedrijf zélf een onafhankelijk onderzoek laat instellen, maar wel met allerlei waarborgen dat het ook onafhankelijk is.”

Zaak-Gosschalk

Beau tot slot: “Herinner jij je de zaak-Gosschalk? De zaak-Kemna? Dat ging Kemna ook zelf onderzoeken, weet je nog? Dat was een heel ingewikkelde situatie waarin het onduidelijk werd of het wel veilig is of niet. Is het wel goed of niet.”

Peter: “Ja, weet je Beau, ik kan niet anders zeggen dan dat wij vertrouwen hebben in het onderzoek. Als we dat niet zouden hebben, zou ik dat ook eerlijk zeggen en dan zouden we stappen nemen. Maar wij hebben vertrouwen in de experts bij dit onderzoek.”

Misser

Follow The Money-hoofdredacteu Eric Smit vindt dat Peter hier een flinke steek laat vallen. “Van der Vorst sprak helder, maar wat weinig mensen doorhebben – mogelijk Van der Vorst ook niet – is waarom het inhuren van een advocatenkantoor om onderzoek te doen bij voorbaat al met argwaan dient te worden bekeken.”

“Dat heeft alles te maken met het gegeven dat advocaten per definitie niet onafhankelijk zijn en dat ze het verschoningsrecht kunnen inzetten om informatie niet met de buitenwereld te hoeven delen”, aldus de journalist, die erop wijst dat er wel vaker controverse is over dit soort onderzoeken door advocantenkantoren.

Reactie OM

Het OM roept mensen op om zich níet bij het Voice-misbruikpunt te melden. “Het Openbaar Ministerie en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van tv-producent ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden.”

“De uitkomst van dit gesprek is dat mogelijke slachtoffers van zedendelicten worden opgeroepen zich bij de politie te melden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u vertrouwen in het 'onafhankelijke' onderzoeksbureau van The Voice?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen