Johan Derksen: ‘Linda hield Ali B’s wangedrag geheim? Geen probleem!’

Johan Derksen kronkelt zich weer eens in allerlei bochten om het op te nemen voor John de Mol en zijn familie. “Het is wel duidelijk wie medewerker van de maand wordt bij Talpa!”

Özcan Akyol en Johan Derksen © SBS 6

VI Vandaag is tijdens de huidige rel rondom The Voice of Holland en de miljardairsfamilie De Mol waarschijnlijk het meest voorspelbare programma op televisie. Je kunt immers precies uittekenen wat er ’s avonds gezegd wordt door Johan Derksen: de familie De Mol is geweldig, de familie De Mol treft geen blaam en Angela de Jong voert een hetze.

Hetzelfde riedeltje

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn jarenlang niet gehoord door de machtigste mensen in de mediawereld, maar wat is nu het grote probleem? Een ‘hetze’ tegen John de Mol. Wat een mooi salarisstrookje al niet doet met een ‘onafhankelijke geest’. Gisteren voerde Johns buikspreekpop weer hetzelfde riedeltje op in VI Vandaag.

Johan deed er álles aan om goed te praten dat Linda de Mol anderhalf jaar lang heeft gezwegen over het seksuele wangedrag van Ali B. “Ja, kijk, men denkt dat die Linda de Mol de hele dag op dat kantoor en op die redactie zit, maar Linda de Mol is het boegbeeld en doet daar niets. Die mevrouw Van der Bijl is daar de baas.”

‘John is altijd onderweg!’

Jildou van der Bijl heeft echter klip en klaar bevestigd dat Linda ervan op de hoogte was dat twee meisjes hun schokkende ervaringen met Ali B hebben gedeeld met de redactie. Linda beweert dat ze niets tegen haar broer John de Mol heeft gezegd, omdat de meisjes dat niet gewild zouden hebben.

Heel geloofwaardig, vindt Johan. “Wij weten hoe John leeft: John werkt 24 uur per dag. Wij hebben daar in dat gebouw wel om twaalf uur ’s nachts zitten vergaderen met hem. Die is áltijd onderweg, dus het is niet zo dat die twee met elkaar op schoot gezeten hebben.”

Johan blundert

Linda had dat toch tegen John moeten zeggen, ook al was het in vertrouwen en zonder de identiteit van de meisjes te onthullen? “Ja, maar dat is een gesprek geweest zoals je op zo’n redactie tientallen gesprekken hebt. Er was totaal geen bewijsmateriaal.”

Wilfred: “Er wordt verteld dat Ali B, een van de belangrijkste mensen uit The Voice, zich dusdanig had misdragen dat er zelfs sprake had kunnen zijn van verkrachting. Daar schrik je toch van? Dan denk je toch: ik moet met John overleggen?”

Johan: “Ja, maar Wilfred, je weet toch dat we hier in de wandelgangen vaker van dat soort verhalen horen, maar je weet niet van de hoed of de rand. Ik heb nog nooit als ik iets gehoord heb John de Mol gebeld, van: ‘John, ik hoor in de wandelgangen dit en dat.’”

Boos op Angela

Het wordt door velen in twijfel getrokken dat Linda niets tegen John gezegd heeft, waaronder door Angela de Jong. Walgelijk, vindt Johan. “Ik heb me weer zó verschrikkelijk geërgerd aan die mevrouw van het AD, want die trekt zomaar allerlei conclusies, maar die conclusies komen altijd uit bij John de Mol en dat dat de bad guy is.”

Özcan Akyol vindt dat Angela juist een heel ‘redelijke conclusie’ trekt als ze zegt dat het voor zo’n hechte familie als de De Mol-familie vreemd is dat Linda niets heeft gezegd tegen John. Johan boos: “Dat vind ik een heel onredelijke conclusie, want het is een pure hetze.”

Normale relatie

René van der Gijp: “Ik denk wel dat als jij tijdens een vergadering hoort dat er twee meisjes langs geweest zijn die dat wilden vertellen over die verkrachting van Ali B, dat dat niet dagelijkse kost is bij een redactievergadering.”

Johan: “Laat ze het verteld hebben, René. Denk je nou dat als Linda naar John stapt en die zegt: ‘Zus en zo heb ik gehoord’, dat John daar niets aan doet?”

René: “Als je een normale relatie met elkaar hebt en je komt elkaar tegen in de weekenden, dan stap je wel even naar zo iemand toe van: ‘John, ik krijg godverdomme twee meisjes op m’n kantoor die aangifte van verkrachting willen doen van Ali B.’”

Özcan: “Ja, van: ‘Ik zou het even in de gaten houden.’”

Johan: “Maar dat is het punt, ze wilden geen aangifte doen!”

René: “Dat hebben ze later wel gedaan.”

Johan: “Ja, maar ja, daar zal BOOS aan meegewerkt hebben.”

Onfeilbare John

Wilfred: “Je zegt dat het een hetze is, maar Angela zegt alleen dat ze het zich niet kan voorstellen.”

Johan: “Ja, maar die mevrouw van het AD: uiteindelijk komt het allemaal bij John de Mol terecht. John de Mol is de laatste in Nederland die je moet beschermen en iedereen in Nederland geeft af op John de Mol. Ik doe daar niet aan mee. Ik ken John de Mol zoveel: als hij dat gehoord had, dan had hij ingegrepen.”

Özcan: “Dit is nu al wat je twee weken doet: alsof John de Mol totaal onfeilbaar is. Heeft hij dan helemaal geen fouten gemaakt? Ik weet dat je nu gaat zeggen over die vieze pianist, maar het is toch ook een bedrijfscultuur die ontstaan is? Hij heeft toch van die tentakels en antennes?”

Johan: “Helemaal niet! Hij heeft helemaal geen tentakels. Hij zit in een ivoren toren in een kantoor!”

Özcan: “Nee, hij zei tegen Tim Hofman dat hij bij 90 procent van de opnames was.”

Johan: “Ja, alleen als er opgenomen wordt! Als er opgenomen wordt met al het licht aan en de cameramensen, dan is hij erbij. Van de vloer gaat hij daarna gelijk naar het parkeerterrein. Er wordt altijd geconcludeerd dat John de Mol overal van geweten heeft!”

Medewerker van de maand

De fanatieke pro-De Mol-houding van Johan begint ook Özcan te vervelen. “Wie zou denk je de medewerker van de maand worden bij Talpa in januari?”

Wilfred: “Je bedoelt Johan?”

Özcan: “Ik denk het wel, ja.”

Johan vindt het echter logisch dat hij ageert tegen Angela die ‘op haar zolderkamertje’ columns typt. “Ze is geobsedeerd door John de Mol.”

Als Rob Goossens opmerkt dat het evident is dat Johns ‘loketten’ niet werken als zelfs de LINDA. daar niet heen stapt – die stapten naar Tim Hofman – zegt Johan: “Het is niet zo dat die loketten niet hebben gefunctioneerd, maar de slachtoffers hadden niet zoveel vertrouwen in die loketten.”

Goede wil

Johan probeerde werkelijk voor íeder kritiekpunt op de Molletjes een tegenargument te vinden. Als wordt opgemerkt dat Linda bij zo’n ernstige beschuldiging als tegen Ali B had moeten ingrijpen, zegt hij: “Je weet toch niet hoe die hoofdredacteur het overgebracht heeft!”

En als Linda’s tijdschrift wordt verweten niets te hebben gedaan met het verhaal van de meisjes: “Dat is hun specialiteit helemaal niet!”

Maar waarom heeft LINDA. het verhaal dan opgepakt door er een freelancer op te zetten? “Ja, om de goede wil te tonen.”

Johan is ongelooflijk partijdig, vindt AD-mediajournalist Marcus den Blanken. “Het is echt pijnlijk hoe Johan Derksen zich vanavond klem lult om maar te kunnen zeggen dat John de Mol niks fout doet. Hoe moet je dit nog serieus nemen?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Johan Derksen nog geloofwaardig in deze discussie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen