Geert Wilders stuurt advocaat op Özcan Akyol af: ‘Dit is pure laster’

Geert Wilders vindt dat Özcan Akyol in het tv-programma VI Vandaag zeer kwalijke beweringen over hem heeft gedaan. Hij heeft daarom zijn advocaat Geert-Jan Knoops aan het werk gezet.

Geert Wilders en Özcan Akyol © RTL, SBS

Johan Derksen gaf gisteren in de eerste aflevering van VI Vandaag aan dat hij Geert Wilders’ PVV een ‘fatsoenlijkere partij’ vindt dan Forum voor Democratie. Daar was tafelgast Özcan Akyol het niet mee eens. “Het probleem is dat hij van mensen met een moslimachtergrond het stemrecht wil ontnemen. Hij zet zichzelf buitenspel”, zei de opiniemaker.

‘Niet liegen, Özcan!’

Geert Wilders noemt dat op Twitter ‘onwaar, onrechtmatig en pure laster’. “Strafbaar dus”, zegt hij. Daarom heeft de PVV-leider zijn advocaat Geert-Jan Knoops aan het werk gezet. Hij heeft een brief aan Özcan gestuurd en die heeft Geert online gezet. “Geen leugens over de PVV, meneer Akyol”, staat erbij.

Volgens advocaat Knoops ontbeert de uitspraak van Özcan ‘iedere juiste feitelijke grondslag of basis’. “Aangezien de PVV in geen enkel partijprogramma c.q. standpunt de bewering van u ooit heeft geuit of anderszins naar voren gebracht.”

Dubbele nationaliteit

Door deze ‘feitelijk ongefundeerde en onware uitspraak te doen’ brengt Özcan volgens de topadvocaat schade toe aan de naam van de PVV en in het bijzonder aan partijleiders Wilders.

“De PVV heeft enkel in het verleden, en in het heden, het standpunt naar voren gebracht dat er geen stemrecht zou moeten bestaan voor mensen met een dubbele nationaliteit, en dit ongeacht welke dubbele nationaliteit dan ook. Dit heeft niets van doen met personen ‘met een moslim-achtergrond’.”

Vrijheid van meningsuiting

Valt dit niet gewoon onder Özcans vrijheid van meningsuiting? “Uw uitspraak valt ook stellig buiten de vrijheid van meningsuiting, die u als gastspreker c.q. columnist toekomt, omdat het hier niet gaat om een waardeoordeel maar om een feitelijke bewering van uw zijde die apert onjuist blijkt te zijn.”

“Gelet hierop wordt u door dezen uitdrukkelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die uw onrechtmatige uitlating heeft teweeg gebracht en nog zal teweeg brengen en wordt u verzocht, en voor zover nodig hierbij gesommeerd, om binnen vijf dagen na heden uw uitspraak publiekelijk te rectificeren.”

Rectificatie

Die rectificatie is voor Geert Wilders heel belangrijk. “Temeer daar u deze uitspraak heeft gedaan in een programma dat, naar wij begrepen, zeer goed is bekeken door het Nederlandse publiek met een kijkersaantal van ongeveer 1 miljoen mensen.”

“Mocht u niet bereid zijn om tot deze rectificatie over te gaan, waarin u erkent dat u deze uitspraak niet had mogen doen, zal de PVV rechtsmaatregelen overwegen. De PVV hoopt echter dat het zover niet komt en dat u bereid bent tot een dergelijke rectificatie.”

Özcan weigert

Özcan laat weten dat hij niet van plan is om te rectificeren. “In het partijprogramma van de PVV valt te lezen dat ze het stemrecht willen ontnemen van mensen met twee nationaliteiten. Dat is voor Marokkaanse moslims onmogelijk. Daardoor ontneem je hen het stemrecht.”

“Veel van hen zijn moslim, dus dat was mijn interpretatie van dat standpunt. Dit ga ik Knoops ook uitleggen. Als hij dan nog wil dat ik rectificeer, dan mag de rechter er een uitspraak over doen.”

Advocatenbrief

De advocatenbrief:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen