Advocate Meike Lubbers blundert bij Beau: ‘Dit had ik moeten noemen’

Advocate Meike Lubbers heeft gisteren een behoorlijke blunder begaan in de talkshow van Beau van Erven Dorens, waar het misbruikschandaal rondom The Voice of Holland besproken werd.

Meike Lubbers en Beau van Erven Dorens © RTL

Beau van Erven Dorens ontving aan zijn talkshowtafel onder meer twee slachtoffers van het grensoverschrijdende gedrag van The Voice of Holland-bandleider Jeroen Rietbergen, tot gisteren de geliefde van Linda de Mol. Eén van de dames, Nienke Wijnhoven, vertelde dat hij op een gegeven moment ‘even [aan haar] ging voelen‘.

‘Niet zomaar aanranding’

Het zorgde voor walging bij gastheer Beau. Hij hing er direct een kwalificatie aan. “Dit is aanranding. Althans, Meike, als ik het goed zeg?”, vroeg hij aan advocate Meike Lubbers.

Meike daarop: “Het ligt heel erg aan de situatie, hè? We hebben op dit moment wetgeving dat er sprake moet zijn van geweld of een andere feitelijkheid. Het klinkt heel vaag. Het is niet zomaar aanranding. Als er niet sprake is van een dwang op een bepaalde manier… Het ligt aan de situatie. Er is niet zomaar sprake van aanranding.”

‘Dat is niet gebeurd!’

Het verhaal van Nienke betreft volgens Meike waarschijnlijk geen aanranding. “Ik denk dat we het iets langer moeten uitleggen, want het is echt niet zomaar aanranding. Daarvoor moet echt wel duidelijk zijn dat óf je bent tegengehouden óf er is geweld gebruikt, dat is niet gebeurd.”

Ze vervolgt: “En dan hebben we het in de media veel over machtsmisbruik en dat is ook niet zomaar voldoende. Dan moet de dader ook nog eens een gedraging vertonen waardoor degene die aangerand wordt, niet meer uit vrije wil kan beslissen en geen keuze meer heeft.”

‘Zitten niet in rechtszaal!’

Beau: “Dit voelt dan al dat het dichter in de buurt komt.”

Meike: “Het vóelt zo en dat is dus anders.”

Beau geïrriteerd: “Ja, maar we zitten niet in een rechtszaal hier. We hebben het hier over het morele.”

Meike: “Maar ik ben wel een advocaat, Beau.”

Foutje

Meike werd na de uitzending op Twitter terechtgewezen door advocaat Christian Flokstra, partner bij Ficq & Partners Advocaten. “Voordat mensen na het zien van Beau denken dat het onverhoeds grijpen in/aan geslachtsdelen of aan borsten/billen een grijs gebied is, het is in de regel gewoon feitelijke aanranding (246 Sr) en strafbaar.”

Christian stelt dat Meike de 1,2 miljoen kijkers van Beau niet goed geïnformeerd heeft. “Daar is geen dwang of geweld voor nodig, laat staan wetgeving. (…) Ter toelichting: door het onverhoeds grijpen (feitelijkheid) dwing je de ander ontuchtige handelingen te dulden.”

Meike geeft toe

Meike geeft haar fout toe. “Terecht punt van Flokstra en dit had ik moeten noemen. (…) Zoals Christian Flokstra en Bart Swier zeer terecht opmerken levert een onverhoedse aanraking dwang op en kan sprake zijn van aanranding. Dat had ik duidelijk moeten noemen en ik ben blij dat ik daarop word aangevuld. Dank.”

Een volger reageert kritisch. “Leuk hoor, zo’n kleine rectificatie op je eigen Twitter account. Dat is niet proportioneel tot het verkeerde beeld dat je hebt gewekt onder zoveel (potentiële) slachtoffers en daders die keken naar Beau.”

Twitter

De tweet van Meike:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Meike Lubbers heeft voor het oog van 1,2 miljoen kijkers een verkeerd beeld geschetst over de strafbaarheid van aanranding. Schandalig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen