Ruud de Wild heeft spijt van heftige grap over Marco Borsato

Ruud de Wild heeft spijt van de heftige grap die hij gemaakt heeft over Marco Borsato. Nu er aangifte tegen hem gedaan is, realiseert hij zich pas hoe heftig deze zaak is. “Het is nu ineens echt.”

Marco Borsato en Ruud de Wild © NPO

Marco Borsato was maandagmiddag het onderwerp van een zeer pittige grap in de radioshow van Ruud de Wild. Hij werd door de radio-dj neergezet als een soort roofdier dat je niet tegen wil komen als je buiten in de rustige natuur loopt. Sterker nog: de zanger werd door Ruud in één adem genoemd met de vermeende kindermoordenaar Jos B.

Grapjes

Nu er daadwerkelijk aangifte is gedaan tegen Marco, heeft Ruud daar een beetje spijt van. “Ik moet je heel eerlijk zeggen… We hebben grapjes gemaakt, ik doe dat ook, we maken allemaal grapjes op tv en radio. Maar ineens besef ik dat dit nog wel eens heel treurig kan uitpakken”, reageert hij in zijn radioprogramma.

Ruud vond het allemaal nog wat abstract voordat die aangifte er lag, legt hij uit. “We hadden gisteren een spelletje hier en daarbij trokken we alles uit de kast, ook omdat het heel absurdistisch is. Dat wil ik ermee zeggen. Nu ineens bestaat het en nu is de kans dus aanwezig dat het wél een echte zaak is.”

Kapotgemaakt

Hopelijk heeft hij niet bijgedragen aan het onterecht kapotmaken van Marco, aldus Ruud. “Het is denk ik de eerste keer in mijn carrière dat ik een gewetensbezwaar heb. (…) Ik zit vandaag op het puntje van mijn stoel. Het houdt me zo bezig. Stel je nou voor dat het niet waar is? Dan hebben we Marco Borsato met z’n allen kapotgemaakt.”

Journalist Mick van Wely daarop telefonisch: “Ik weet niet wat je bedoelt met ‘met z’n allen kapotgemaakt’.”

Ruud: “Nou ja, kijk naar Boulevard.”

Mick: “Ik snap je opmerking wel, maar even wat onze rol betreft: we weten het al heel lang. Wij hebben altijd gezegd: we willen alles goed lezen, goed bekijken, goede gesprekken voeren. Het heeft niet zo zeer iets met kapotmaken te maken. Dat zou betekenen dat je nooit meer aangifte tegen iemand kunt doen.”

Evi emotioneel

Na het gesprek tussen Ruud en Mick reageert sidekick Evi Hanssen emotioneel. “Het feit dat er wordt gevraagd wat grensoverschrijdend is… Dat weet je. Je weet wanneer je grensoverschrijdend gedrag pleegt. Dat doet mij al pijn, dat dat nog nu wordt gevraagd in dit gesprek tussen twee mannen. Mijn excuses daarvoor dat ik dit naar boven breng. Er wordt geïnsinueerd of het wel erg genoeg is, en: wat heeft hij exact gedaan? Overdrijft de vrouw niet?”

Ruud: “Nee, wacht even. Mijn vraag is: heeft hij überhaupt íets gedaan? Ik wil de definitie weten.”

Kritisch op Marco

Mick: “Ik snap je vraag, maar ik denk dat Ruud heel simpel stelde van: waar bestond dat gedrag dan uit? Daar heb ik antwoord op gegeven vanuit het slachtoffer en de aangifte en tegelijkertijd zeg ik dat je de dingen die ik noemde zeer zeker kunt zien als grensoverschrijdend gedrag.”

Evi: “Wat ik ook wel voel: omdat Marco naar voren stapt en zegt dat hij het goed vindt dat er onderzoek wordt gedaan… Ik denk dat het ook wel, zonder iemand te beschuldigen, een goede verdediging is, omdat je misschien toekomstige slachtoffers gaat tegenhouden om een klacht in te dienen. Want als Marco Borsato dit zegt, zeg je eigenlijk al: ‘Het is niet waar.’ Misschien gaat dit slachtoffers tegenhouden om een klacht in te dienen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Catherine Keyl vindt dat Gordon wel héél erg te koop loopt met zijn nieuwe geliefde. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen