Borsato-bestie Anouk Smulders weigert excuses na victim blaming

Anouk Smulders heeft gereageerd op haar walgelijke tv-optreden in Shownieuws. Ze vindt dat haar reactie op de Marco Borsato-aangifte ‘primair en emotioneel’ was, maar weigert excuses te maken.

Anouk Smulders en Natacha Harlequin © Shownieuws

Shownieuws heeft het nieuws over de aangifte van seksueel misbruik tegen Marco Borsato dinsdagavond besproken met ‘deskundigen’ die een persoonlijke band met hem hebben, zónder dat te benoemen. Ze waren stuk voor stuk druk in de weer om zijn vermeende slachtoffer (22) verdacht te maken. En dan met name Anouk Smulders, de bestie van Leontine.

Rehabilitatie van Anouk

Naast Anouk heeft ook collega Bram Moszkowicz, wiens zoon de manager is van dochter Jada Borsato, voor massale walging gezorgd bij kijkers. Ten eerste vindt men het bizar dat Shownieuws persoonlijk betrokkenen opvoert als onafhankelijk deskundigen, ten tweede vindt men het verachtelijk dat zij een podium krijgen voor victim blaming.

Aanvankelijk probeerde Shownieuws om het relletje te sussen en er verder niet op in te gaan, maar gisteren – twee dagen na de bizarre uitzending – kwam het programma er alsnog op terug. Natacha Harlequin, die wél een moreel kompas heeft, werd ingezet om Anouk te rehabiliteren. Dat is echter niet gelukt.

Geen excuses, wel huilie

Anouk hield een héél verhaal, maar het belangrijkste bleef uit: excuses. Bovendien begon ze heel erg huiliehuilie te doen over alle kritische reacties die ze, terecht, heeft ontvangen nadat ze zich herhaaldelijk op televisie afvroeg waarom het vermeende slachtoffer zo lang heeft gewacht om naar de politie te gaan. Wat overigens aantoonbaar onjuist is.

Natacha heeft gisteren in de uitzending van Shownieuws uiteengezet welk traject slachtoffers in zedenzaken doorlopen. Dan richt ze zich tot haar collega: “En Anouk, ik heb naar je gekeken hè op tv, je was emotioneel. Ik begrijpt dat je veel over je heen hebt gekregen en dat raakt mij dan ook weer als collega van jou.”

Anouk daarop: “Ik ben blij dat je dit op deze manier uitlegt, want ik heb inderdaad twee dagen geleden in die uitzending – toen dit naar voren kwam – primair en emotioneel gereageerd.”

Primair en emotioneel

Primair en emotioneel, zo kun je het ook noemen inderdaad. Anouk: “Mijn reactie was gelijk: ‘Ga onmiddellijk naar de politie!’ Daar zijn heel veel reacties op gekomen. Het merendeel wil ik niet eens aanstippen, want dat was behoorlijk heftig.”

Ah, huiliehuilie. En verder? “Wat ik wel wil aanstippen is dat een therapeut mij ook benaderd heeft en ook slachtoffers en daar heb ik contact mee gehad. De therapeut heeft mij precies het proces uitgelegd wat jij vertelt. Ik had daar geen idee van dat vrouwen of vermeende slachtoffers er vaak lang over doen om dat überhaupt naar buiten te brengen.”

Fatsoen moet je doen

Wat zei die therapeut nog meer? “Dat een opmerking zoals ik die plaatste, dat dat vaak een rem geeft aan vrouwen om het te melden, omdat ze zich dan niet gehoord voelen, waardoor ze denken: ik ga toch niet geloofd worden. Ik ben blij dat er ook mensen zijn die op een fatsoenlijke manier mailen of contact met mij hebben gezocht om dat uit te leggen.”

Heel netjes inderdaad. Het fatsoen dat Anouk drie kwartier lang terzijde schoof in de dinsdaguitzending van Shownieuws. “Mijn reactie was inderdaad van iemand die dit proces niet kent. (…) Ik zou als vrouw en ook als moeder als eerste denken: je gaat onmiddellijk naar de politie!”

Geen excuses

Oké, lang verhaal. Komen dan nu eindelijk die excuses van Anouk? “Laat me nog één keer duidelijk zeggen dat het natuurlijk nooit, echt nooit mijn bedoeling is geweest om vrouwen die hiermee te maken hebben te remmen in het feit dat ze aangifte willen doen. Dat wilde ik heel graag nog zeggen.”

Geen excuses dus. Tijd om de aandacht weer te verleggen naar Anouk, want zíj is natuurlijk het grote slachtoffer in dit verhaal. Story-baas Guido den Aantrekker, de werkgever van haar eveneens in opspraak geraakte man Edwin: “Ik heb gezien wat voor bagger jij over je heen hebt gekregen. Ik ken jou als een zeer integer persoon.”

‘Even aandacht hiervoor!’

Guido wil aandacht voor het leed van Anouk. “Ik heb de uitzending thuis gezien en zag dat jij ook echt vanuit je hart reageerde en het je als moeder oprecht afvroeg. Ik wil dat toch even gezegd hebben. We bekijken het nu heel erg academisch, maar ik vind dat je ook als mens hebt gereageerd. Ik ken je goed en daar mag ook wel even aandacht voor.”

Anouk: “Ik ben blij dat er mensen zijn die het me dan ook uitleggen. Die niet alleen maar roepen en het ook uitleggen. Ik heb ook mijn les daaruit geleerd.”

Jammer, weer een gemiste kans om excuus te maken.

Vriendinnenverdriet

Opvallend is dat óók in deze uitzending de persoonlijke band van Anouk met Marco Borsato onvermeld bleef. Natacha maakt er nog wel een verwijzing naar: “Dan is er nog een laatste wat ik wil zeggen. Bij zedenzaken hebben mensen eromheen ook heel veel verdriet. De eerste en de tweede kring, vriendinnen, hebben er ook verdriet van.”

“In die zin, Anouk, toen ik naar je keek – en ik verzoek je om daar geen antwoord op te geven, want dat is iets tussen jullie – kan ik me zo voorstellen dat als je een naaste hebt die zoiets meemaakt, dat dat je ook extra raakt en het je emotioneert. In die zin snap ik je emotie.”

Victim blaming

Die emotie is begrijpelijk, maar kan natuurlijk nooit een excuus zijn voor victim blaming op de nationale televisie. Overigens is het dan weer totaal níet begrijpelijk dat Shownieuws consequent, ook nu weer, nalaat om de banden te benoemen die de ‘deskundigen’ aan tafel hebben met de BN’ers die worden besproken. Het is misleiding van de kijker.

Als Marco aan tafel wordt besproken, dan dient de kijker te weten dat de ‘deskundigen’ aan tafel volledig zijn ingegraven in het Borsato-kamp. Het benoemen van dit soort relaties is essentieel om de geloofwaardigheid van het programma te redden, maar kennelijk is er niemand bij Shownieuws die daar waarde aan hecht. Ook een Albert Verlinde niet.

Gooisch verveeld

Wat zijn de reacties op het uitblijven van Anouks excuses? Yvonne Coldeweijer: “Wauw dit was eerder een verdediging voor zichzelf dan een oprecht en gemeend excuus. Ze leek Gooisch verveeld. Bijna blasé.”

De twitterende kijker Desiree is er klaar mee: “Ik kijk echt geen Shownieuws meer totdat er oprechte excuses zijn gemaakt voor de gênante vertoning eerder deze week. Boycot een idee?”

Fons: “Anouk Smulders heeft een hoop shit over zich heen gekregen, zegt Guido den Aandachttekker in Shownieuws. Nou en? Daar vraag je om, dom mens!”

En Tessa: “Ik heb vanavond geen sorry of excuses gehoord van onze nationale victim blamer Anouk Smulders bij Shownieuws. Ze zag zichzelf vooral als slachtoffer!”

Kritiek verwijderen

Overigens is Anouk druk bezig om op Instagram alle kritiek op haar te verwijderen. Ze werd onder haar laatste foto behoorlijk onder vuur genomen, maar daar is nu niets meer van te zien:

Lees meer

Lees alles over de Shownieuws-rel:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Anouk Smulders alsnog excuses moet maken voor haar walgelijke tv-optreden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen