Ongeneeslijk zieke Ron Fresen vindt grap Spaanders ‘smakeloos’

De ongeneeslijke zieke Ron Fresen vindt de grap die over hem is gemaakt in de zaterdagavondshow Spaanders van presentator Patrick Lodiers ‘smakeloos’. “Het zal wel grappig bedoeld zijn.”

Ron Fresen © RTL

Ron Fresen, de politiek duider van de NOS, maakte een paar weken geleden bekend ongeneeslijk ziek te zijn. Het leidde tot een storm aan bezorgde reacties, maar in de talkshow van Eva Jinek benadrukte hij voorlopig nog niet dood te gaan. Nog in dezelfde week kwam de satirische NPO 1-show Spaanders met een flink onsmakelijke grap over Rons ziekte.

Ongepaste grap

Spaanders-host Patrick Lodiers liet cabaretier Erik van Muiswinkel in de huid kruipen van John de Mol om een pittige grap te maken over Ron. Zijn ziekte zal wel goed zijn voor de kijkcijfers, grapte ‘John’. “Dan ga je toch elke dag even kijken of Ron er nog staat! Waar of niet? Dat klinkt heel hard, maar bijna doodgaan is altijd goed voor de kijkcijfers.”

Het leidde tot een storm aan kritiek. “Ik vind die grappen over Ron Fresen onsmakelijk. Dat is geen cabaret meer”, zei Frits Huffnagel bijvoorbeeld. Zelf stond Patrick Lodiers niet open voor de kritiek: “Hij zei ‘het is cabaret’ en daarna hing hij meteen op.”

Ron niet blij

Zelf is Ron er ook niet blij mee. Hij wordt er door Wilfred Genee mee geconfronteerd in het BNR-programma The Friday Move. “Oh nou. Als je het nou zo zegt, ik ben daar niet echt enthousiast over. Jij? Wat vond jij daarvan?”

Wilfred: “Ik vond het tamelijk smakeloos eerlijk gezegd.”

Ron beaamt: “Ja, ik ook. Het zal wel grappig bedoeld zijn, neem ik aan.”

Wilfred: “Ja, het waren parodieën.”

Ron: “Gelukkig maar. Nou ja, oké. Vrijheid van meningsuiting.”

Beetjes bij elkaar

De 63-jarige Ron benadrukt dat hij zomaar 72 zou kunnen worden, net als vader, die ook prostaatkanker had. “Het is uitgezaaide prostaatkanker en dat is niet meer te genezen, maar met allerlei kuren, middelen of desnoods ook nog operaties of chemo, wat ik ook al heb gehad, kun je het elke keer weer verlengen.”

“Die chemokuur gaf één tot twee jaar extra bovenop wat je al hebt en zo kun je elke keer bouwen. Dan zegt mijn arts: ‘Al die beetjes bij elkaar kunnen toch nog een aardig leven opleveren.”

Fragment

Ron over Spaanders:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen