Nicolette van Dam onder vuur vanwege zeer ongezonde snoepjes

Nicolette van Dam ligt onder vuur vanwege het misleiden van consumenten. Ze doet net alsof haar groentesnoepjes Let’s hartstikke gezond zijn, maar het blijken ware suikerbommetjes te zijn.

Nicolette van Dam © Instagram

Op een grauwe dag in juli heeft Nicolette van Dam samen met haar man Bas Smit de ‘groentegummies’ Let’s gelanceerd op de Albert Cuyp. Eén zakje bevat volgens haar ‘net zoveel vezels als één opscheplepel zilvervliesrijst’. Verder wordt op de website de vergelijking gemaakt met volkorencrackers. Dat moet wel heel gezond zijn dus. Nou, nee!

Nicolette belazert de boel

De groentesnoepjes van Nicolette zijn door Foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei, de prijs voor het meest misleidende voedselproduct van het jaar. “Nicolette gebruikt het imago van groente en fruit om haar ongezonde product op te poetsen”, luidt de kritiek. “Terwijl de snoepjes evenveel suiker bevatten als bijvoorbeeld Haribo goudberen.”

Het is volgens Foodwatch schandalig dat Nicolette gezinnen misleidt door net te doen alsof haar suikerbommetjes gezond zijn. “Producenten als Van Dam verleiden ouders met lokgroenten om het imago van ongezonde producten op te poetsen. Maar of er nu wortelsap of niet in zit: snoep is snoep.”

Volkorencrackers

Het is een gotspe dat Nicolette de vergelijking maakt met volkorencrackers en zilvervliesrijst, vindt Foodwatch. “Geef dan liever echt een cracker mee aan je kinderen, in plaats van dagelijks een zakje snoep. En er zitten vijf keer meer suikers dan vezels in een zakje. De voordelen wegen dus bepaald niet op tegen de nadelen.”

Hoeveel suikers zitten er in dan? “Net als bij de goudbeertjes van Haribo bestaan de snoepjes uit 50 procent suikers. Die raad je toch ook niet aan voor kinderen om dagelijks mee te nemen naar school of voor bij het sporten?”

Natuurlijke suikers

Nicolette had gisteren gelukkig wat vriendjes aan de desk zitten bij Shownieuws. “Ze zijn niet gemaakt van echte slechte suikers, maar van bietensap”, beweerde een boze Patty Brard.

Bij concurrent RTL Boulevard klonk een iets ander geluid. Presentator Daan Nieber: “Of het nou fruitsuiker of geraffineerde suiker is: suiker is suiker.”

En Foodwatch: “En dan nog eens die holle marketingleus ‘alleen natuurlijke suikers’. Dadel- en fruitsuikers zijn niet meer of minder natuurlijk dan de ‘gewone’ tafelsuiker uit bieten of suikerriet.”

Reactie van Nicolette

Wat vindt Nicolette ervan? Die voelt zich helemaal aangevallen. Omdat ze een BN’er is. “Ik weet, hoge bomen vangen veel wind, maar ik sta volledig achter mijn foodlijn. Heb nog genoeg toekomstplannen en zal mensen nooit misleiden. Ik probeer juist het belang van groente en fruit naar voren te brengen.”

“Het valt inderdaad onder de naam ‘snoep’, maar ik heb nooit gezegd dat het gezond is, maar wél verantwoordelijker dan traditioneel snoep. Er zitten vezels en natuurlijke suikers uit fruit en groente in.”

Instagram

Nicolette en haar suikermania:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Nicolette van Dam vergelijkt haar suikerbommetjes met zilvervliesrijst. Misleidend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen