Jort Kelder klaagt in Op1 over rente op zijn enorme banksaldo

Jort Kelder heeft gisteren in zijn talkshow Op1 geklaagd over de negatieve rente die zijn bank rekent op zijn enorme hoeveelheid spaargeld. “Oh, het doet zo’n pijn”, aldus de presentator.

Marieke Blom en Jort Kelder © NPO

Op dit moment rekenen Nederlandse banken geen negatieve rente aan gewone spaarders. Rijke mensen die heel erg veel spaargeld hebben moeten momenteel wél betalen om hun geld te stallen. Bij de meeste banken geldt een negatieve rente bij een saldo van 100.000 euro. Dat heeft lang niet iedereen op de bank staan, maar Jort Kelder wel.

Megasaldo

Jort is er totaal niet over te spreken dat hij negatieve rente moet betalen over zijn spaargeld, zei hij gisterenavond in zijn eigen talkshow Op1. “Je krijgt geen rente. Sterker: je betaalt rente toe. Sommige mensen dan…”

Tot overmaat van ramp moet Jort over zijn megasaldo ook nog eens belasting betalen. Die spaartaks staat momenteel onder druk omdat die zou indruisen tegen de mensenrechten. “Heel veel kijkers die merken dat, want die betalen belasting over het fictieve rendement op hun spaargeld. En dat is diefstal.”

‘Het doet zó’n pijn’

Jort fietste dit onderwerp op eigen initiatief de uitzending in, ondanks dat zijn co-host Welmoed Sijtsma er niet zo’n zin in had. “Ik vind het een belangrijk ding”, zegt hij. Zij: “Jij vindt het een belangrijk ding omdat je er zelf ook door geraakt wordt?”

Ja, beaamt Jort. “Oh, het doet zo’n pijn. Ik krijg elke maand van háár bank zo’n afschriftje met: ‘toebetalen zoveel’. Dan staat er ‘ontvangen rente’ met een minnetje voor. Dat is heel cynisch.”

ING reageert

Met ‘háár bank’ doelt Jort op Marieke Blom, de hoofdeconoom van ING die ook in de studio zat. Welmoed: “Dan ben ik wel heel benieuwd wat de hoofdeconoom van de ING, van zijn bank dus, hiervan vindt.”

Marieke denkt dat Jort zich moet realiseren dat het gros van de kijkers hier geen last van heeft: “Ik kan me voorstellen dat het voor Jort echt aan zijn hart gaat, maar Jort heeft het gevoel dat dit heel veel mensen raakt, maar het is misschien wel goed om je toch te realiseren dat een heffing boven een ton euro niet over zo heel veel mensen gaat.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jort Kelder klaagt over de negatieve rente op zijn megasaldo. Schandalig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen