Eva Jinek zorgt voor woede bij Nieuwsuur: ‘Je praat onzin!’

Eva Jinek zorgt voor enorme woede op de redactie van Nieuwsuur. Ze is volgens Bas Haan, journalist bij het programma, keihard aan het liegen. “Stop hiermee, deze slachtofferrol misstaat je!”

Eva Jinek en Bas Haan © RTL, NOS

Eva Jinek trok zich in 2010, op aandringen van hoofdredacteur Carel Kuyl, terug als de nieuwe presentatrice van Nieuwsuur. Haar toenmalige liefdesrelatie met Bram Moszkowicz viel namelijk niet helemaal lekker op de redactievloer. “Onder deze omstandigheden kan en wil ik niet werken”, liet ze toen weten.

Liefje van Moszkowicz

Nog regelmatig blikt Eva terug op die tijd, zo ook vandaag in de Volkskrant. Ze memoreert dat ze de jongste anchor van Nieuwsuur ooit zou worden. “Een heel mooie stap in mijn carrière die in één rechte lijn omhoog was gelopen, totdat een lid van de redactieraad me apart nam en zei: ‘Je bent het liefje van Moszkowicz, en dat blijf je. Meer zal jij nooit worden.’”

Het was verschrikkelijk, aldus Eva. “De keuze om mij te ontslaan nog voordat ik was begonnen vanwege de man met wie ik een relatie had, brak mijn reputatie in de knop, ik sliep er weken niet van.”

‘Je verkoopt onzin!’

Dat lid van de redactieraad was Bas Haan en hij reageert woest. “Beste Eva Jinek, je blijft om de zoveel jaar deze onzin verkopen, dus voor deze ene keer een reactie. Want ik ben degene die je die volstrekt onacceptabele quote in de mond legt. Een kort draadje”, reageert hij op Twitter.

Hij begint: “In dat twee uur (!) durende gesprek dat ik (destijds voorzitter van de redactieraad) met je had is heel veel gezegd, maar dit niet – en dat weet jij ook. Als je nog steeds niet inziet dat je relatie met Moszkowicz toen een probleem was, zegt dat eigenlijk al genoeg.”

Eva verzweeg relatie

Bas vindt Eva een oneerlijke vrouw. “De kern van het probleem toen: je verzwéég je relatie bij je sollicitatie. De redactie kwam er achter dankzij RTL Boulevard. Je was dus niet eerlijk. Zoals je nu niet eerlijk bent. Je bent namelijk niet ontslagen. Je zag zelf, daags na dat gesprek, van de functie af.”

“Dat deed je omdat het een heel lelijk juridisch gevecht tussen Moszkowicz en NOVA/Nieuwsuur dreigde te worden, waarin het helemaal niet meer om jou zou gaan, maar waarin je gereduceerd zou worden tot ‘de vriendin van’. Dáár ging ons gesprek over.”

Slachtofferrol

Het is walgelijk hoe Eva zich opstelt, vindt Bas. “Want kom op Eva, zou jij je nou echt door een of andere ‘male chauvist pig’ zoiets laten zeggen en je vervolgens zelf terugtrekken voor je droombaan..? Nee natuurlijk niet. Dus stop gewoon met deze ruim tien jaar oude onzin. Deze slachtofferrol misstaat je.”

Het Twitter-draadje:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u team-Jinek of team-Nieuwsuur?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen