Eva Jinek over het Engels van Mark Rutte: ‘Hij doet z’n best’

Eva Jinek is niet bepaald onder de indruk van de Engelse uitspraak van demissionair minister-president Mark Rutte, laat ze blijken in haar talkshow. “Hij doet z’n best”, zegt ze meedogenloos.

Eva Jinek en Mark Rutte © RTL

Mark Rutte gaf deze week een speech op de klimaattop in Glasgow, uiteraard in het Engels. Er is veel kritiek gekomen op zijn uitspraak. Zo sprak hij ‘south of the Netherlands’ uit als ‘saus of the Netherlands’. Een beetje knullig, vinden critici. En ook Eva Jinek, die 43 jaar geleden in Amerika is geboren, is niet onder de indruk.

‘Hij doet z’n best’

Tafelgast Özcan Akyol vroeg Eva Jinek gisteren naar haar mening in haar talkshow op RTL 4. “Wat vond je eigenlijk van z’n Engels?”

Eva houdt zich aanvankelijk in. “Nou, dat is een oneerlijke wedstrijd, want ik ben een native speaker natuurlijk.”

Özcan: “Daarom vraag ik het ook aan jou. Jij kan het goed beoordelen.”

Eva vals: “We doen allemaal ons best.” Dan: “Hahaha. Nee, dat is lelijk! Dat wil ik niet zeggen!”

Steenkolenengels

Ook Antoinnette Scheulderman, de liefdespartner van Gijp-miljonair Michel van Egmond, is niet onder de indruk. Ze is eigenlijk sowieso niet onder de indruk van de premier, vertelt ze aan Eva.

“Ik hoorde hem ook nog tegen een buitenlandse zender zeggen op z’n steenkolenengels, van: ‘We have to go from blabla to action.’ Toen dacht ik: dat staat wel heel erg voor Rutte op dit moment volgens mij en dan niet alleen als het om klimaat gaat.”

Tenenkrommend

Lars Duursma, oprichter van Debatrix, heeft als debatdeskundige ook een mening. Een groot nadeel van Rutte is volgens hem dat zijn Engels ’tenenkrommend’ is. “Dat helpt natuurlijk niet”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Het zat zijn verhaal gelukkig niet al te veel in de weg, denkt Lars. “Hij heeft wel nagedacht over zijn verhaal, focuste duidelijk op actie en implementatie. Het was verder best een rationeel verhaal met weinig voorbeelden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Mark Rutte is internationaal een klimaatpaus, nationaal heel behouden. Welk gezicht ziet u liever?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen