Chazia Mourali haalt uit naar presentatoren zoals Linda de Mol

Chazia Mourali vindt dat presentatoren als Linda de Mol ‘valse nabijheid’ verkopen. Wat dat betreft vindt de mediaheks dat ze als presentatrice van De Zwakste Schakel een stuk eerlijker was.

Chazia Mourali en Linda de Mol © Wessel de Groot, Roy Beusker

Jarenlang was Chazia Mourali het grootste secreet van de Nederlandse televisie. Als presentatrice van De Zwakste Schakel was ze dermate gemeen dat Rachel Hazes er nog bij zou verbleken. In het echt is ze natuurlijk niet zo, maar het is wel een stuk eerlijker dan al die geveinsd amicale presentatoren en presentatrices op tv, sneert Chazia in de Volkskrant.

Valse nabijheid

Waar Chazia een rol speelde, doen andere tv-presentatoren dat ook, legt ze uit. “Er zijn veel presentatoren die valse nabijheid verkopen. Ze staan met hun arm om een kandidaat heen en doen alsof ze close zijn. Terwijl ze in een villa wonen met een hek eromheen.”

Het is natuurlijk geen hogere wiskunde dat Chazia het hier heeft over types als Linda de Mol. Die doen in de tv-studio net alsof ze zo goed mengen met de gewone man en vrouw, maar rijden na de opnames met gierende banden in hun peperdure Porsche naar een veel te groot huis met een nog groter hek eromheen.

Ironie

Chazia is liever het kreng van De Zwakste Schakel dan dat ze gemaakt amicaal is, wat bijna een wetmatigheid is in tv-land. “Ik speelde met die televisiewet, door afstand te houden en kandidaten af te kammen. Dat was ironie.”

Het was leuk omdat het anders was dan gebruikelijk, aldus de Chazia. “Ook de esthetiek van het programma was ongebruikelijk. Ik had altijd gemene zwarte hakjes en zwarte leren kleren aan, knalrode lippenstift op en een iets witter gemaakt gezicht.”

Tv-clichés

Als host van De Zwakste Schakel speelde Chazia wel vaker met tv-clichés, bijvoorbeeld als kandidaten niet op een antwoord konden komen. “Ik glimlachte dan en gebruikte een quizcliché: ‘Thuis is het veel makkelijker, hè?’ Dan zei de kandidaat dankbaar: ‘Ja.’ En dan zei ik: ‘Nou, ga dan naar huis!’”

Een lang interview met Chazia Mourali kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Chazia Mourali vindt presentatoren als Linda de Mol fake. Heeft ze een punt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen