Wendy van Dijk voor de rechter vanwege ‘immorele’ Dansmarathon?

Niet alleen John de Mol, maar ook Wendy van Dijk ligt onder vuur vanwege de ‘immorele’ Dansmarathon die vorige week te zien was op SBS 6. “Ze moeten voor de rechter gesleept worden!”

Wendy van Dijk © SBS 6

De Dansmarathon is niet alleen kijkcijfermatig geflopt, maar ook inhoudelijk. Een mediamiljardair die minder bedeelde landgenoten vijftig uur fysiek en mentaal kapot laat gaan op een dansvloer in de hoop dat ze een ton van hem krijgen… Kan dat anno 2021 eigenlijk nog wel?

Levensgevaarlijk

Veel mensen vinden van niet. Een fragmentje uit het laatste dansuur, waarin Wendy van Dijk praat met een bijna-psychotische kandidate, is compleet viral gegaan. “Het is bijna een soort mishandelen”, merkte de presentatrice zelf op in de uitzending, aldus de Volkskrant. “Best pijnlijk om te zien allemaal.”

Wendy had zichtbaar moeite met de gebeurtenissen, maar greep op geen enkel moment in. “Ik ben hier niet voor gemaakt, merk ik. Ik maak me gewoon heel erg zorgen. Het is levensgevaarlijk. Maar het is wel mooi.”

Zaak tegen John en Wendy

Antropoloog Danielle Braun, die regelmatig door media als AD, Telegraaf en Trouw wordt aangehaald, vindt dat Wendy en John bij hun haren naar de rechter gesleept moeten worden. “Wie durft het aan om tegen programmamakers en presentatrice een rechtszaak mishandeling, opruiing, of iets dergelijks te starten?”, twittert ze.

John de Mol en zijn knechten zijn volgens Danielle echt te ver gegaan. “Totaal grensoverschrijdend. Een samenleving waarin niemand meer ‘stop hou op’ durft te zeggen.”

Talitha Muusse zegt ja

Talitha Muusse, bekend van Op1, ziet een zaak tegen John en Wendy wel zitten. Ze twittert: “Kijk dit zou wel een zinvolle rechtszaak zijn voor Youp om te financieren. Benieuwd naar de contracten ook die ze met deelnemers hebben gesloten.”

AD-diva Angela de Jong vindt dat John de plank totaal heeft misgeslagen. “Dit is gemaakt omdat je weet dat mensen heel ver gaan voor geld en op een gegeven moment in een soort psychische tunnel komen dat ze het niet meer willen of kunnen opgeven. Het was akelig om naar te kijken”, zegt ze in RTL Boulevard.

Squid Game

Veel mensen maken de vergelijking met de Netflix-hit Squid Game, waarin een rijkaard armetierige kandidaten vermoordt tijdens spelletjes. Tv-kenner Rob Goossens in RTL Boulevard: “Het was bijna Squid Game. De stelletjes waren alleen niet morsdood, maar halfdood.”

Inspanningsfysioloog Maria Hopman bij RTL Nieuws: “Hier worden mensen die afvallen niet geliquideerd, maar ik zie wel de overeenkomst. Er zijn wel mensen die afgevoerd worden met de brancard. Ik vind het bizar.”

VPRO-ster Teun van de Keuken in de Volkskrant: “Tegen het eind van de strijd waren de kandidaten er slecht aan toe. Ze hadden kramp, leken van de wereld, vielen flauw en werden per brancard afgevoerd. Een naar en wreed programma, dat het kijken niet waard was. Ik wil iets leuks.”

Immoreel

Baantjer-actrice Marian Mudder spreekt er schande van. “Dit soort dansmarathons werden in de jaren dertig tijdens de grote depressie en mensen niet te eten hadden werkelijk gehouden in Amerika. Hoe vreselijk en immoreel om hier nu entertainment van te maken”, twittert ze.

En de Volkskrant wijst erop waar Johns idee vandaan komt: “John de Mol kwam tien jaar geleden al op het idee voor het programma toen hij They shoot horses, don’t they zag. In die film (…) proberen wanhopige mensen ten koste van alles een geldprijs te winnen door zo lang mogelijk te dansen. De wedstrijd, die dagenlang voortduurt, is zo hevig dat er doden vallen.”

Fragment

Wendy en de verwarde kandidate:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Buiten de juridische vraag om: vindt u de Dansmarathon moreel verwerpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen