RTL 4 lijkt buitenlandersshow Gerard Joling toch niet aan te durven

Het lijkt erop dat RTL 4 het programma ‘Joling en de Buitenlanders’ tóch niet aandurft en na lang uitstel kiest voor afstel. “Daar mag ik het geloof ik even niet over hebben”, reageert Gerard Joling.

Gerard Joling © RTL Boulevard

Tot een paar jaar geleden schreef Gerard Joling zo’n beetje elke week een politieke column op zijn eigen website en die was niet bepaald politiek correct. De RTL 4-ster was met name kritisch over de islam. “Mijn grootste angst voor de komende jaren is de islamisering van Nederland”, zei hij bijvoorbeeld.

Rabiaat rechtse Gerard

Collega Angela Groothuizen noemde hem vervolgens ‘rabiaat rechts‘ en hoewel Gerard des duivels was, bracht het RTL 4 wel op een idee: die wilde Gerard gaan ‘bekeren’ (zoals Sylvana Simons het noemde) en bedacht het programma Joling en de Buitenlanders. Dit moest bij Gerard begrip kweken voor ‘de buitenlanders’.

Het stond al bijna in de uitzendschema’s van RTL 4 toen vorig jaar de Black Lives Matter-rel uitbrak en het racismedebat ontplofte. Gerard hield zijn hart vast. “Het is best af en toe pittig. Mijn humor daarin zit ook op de rand”, bekende de zanger. RTL ontkende vervolgens met de racismegum door het programma te gaan, maar was daarna héél stil.

Van uitstel komt afstel?

RTL 4 zette Joling en de Buitenlanders vorig jaar september ‘on hold‘ en afgelopen februari gaf de zender toch toe dat er wordt gesleuteld aan het programma. “Zo wordt onder meer de titel veranderd”, zei Gerard. En RTL toen: “Dit programma is twee jaar geleden besteld en sindsdien hebben we veel nieuwe inzichten opgedaan.”

Inmiddels zijn we alweer acht maanden verder en is Joling en de Buitenlanders nog steeds niet op televisie geweest. Het lijkt erop dat RTL 4 voorsorteert op afstel. Dit programma zou immers wel eens heel erg verkeerd kunnen landen in deze gevoelige tijden.

Gerard ongemakkelijk

Als Gerard er op Radio 538 naar gevraagd wordt, reageert hij uiterst ongemakkelijk. “Daar mag ik het geloof ik even niet over hebben van mijn management. Nou, niet over vluchtelingen hoor. Maar ik zou een programma maken dat Joling en de Buitenlanders heet”, vertelt hij.

“Daar heb ik nog steeds vijf programma’s van klaarliggen en ik zou er nog eentje maken om het af te maken en dat is nog steeds niet gebeurd. Als die zes er zijn, is het aan RTL wanneer het uitgezonden wordt.”

Kink in de kabel?

Als presentator Frank Dane hem concreet vraagt of er een ‘kink in de kabel’ zit, antwoordt Gerard: “Nou, dat weet ik niet.”

Frank: “Ik heb jou nog nooit naar je manager zien kijken, Gerard. Wat is dit nou?”

Vervolgens praat Gerard er snel overheen. En dat zegt natuurlijk genoeg.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat RTL 4 probeert om Joling en de Buitenlanders geruisloos naar het tv-kerkhof te brengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen