Johan Fretz meedogenloos: ‘Wendy van Dijk is terug bij af’

Johan Fretz, columnist van Het Parool, vindt dat Wendy van Dijk met haar carrière behoorlijk terug bij af is. Haar presentatie van De Dansmarathon doet sterk denken aan Over De Roooie, vindt hij.

Wendy van Dijk en Johan Fretz © SBS, NPO

Wendy van Dijk begon haar carrière met een van de ranzigste programma’s uit de Nederlandse tv-historie: Over De Roooie. Hierin moesten kandidaten de meest smerige dingen doen voor duizend gulden, zoals hun haar kammen met een wc-borstel of indirect elkaars bilspleet likken. Dit dieptepunt heeft ze nu weer evenaard, vindt Johan Fretz.

Wendy en haar tonnen

Johan zat afgelopen weekend met verbijstering te kijken naar De Dansmarathon, waarin Wendy kandidaten die aan het eind van hun latijn waren opzweepte om vooral verder te gaan. Ditmaal niet voor duizend gulden, maar voor 100.000 euro. “De deelnemers vielen uitgeput neer, als spartelende zombies”, schrijft hij op Instagram.

Hij vervolgt: “Ze waren bereid zich dood te dansen voor 100 duizend euro. Twee van hen werden per brancard afgevoerd. Wendy van Dijk, die voor tonnen op de loonlijst van Talpa staat, hield stil bij een huilende vrouw, die duidelijk in hallucinante staat verkeerde en wanhopig probeerde te blijven bewegen. Wendy zei: ‘Je kan het lieverd, hou dit vol!'”

Over de roooie

Ranzig, vindt Johan het. “Toen het met een paar deelnemers goed mis dreigde te gaan, schakelde Wendy even naar het reclameblok dat haar salaris bekostigde. Misschien dacht ze terug aan haar begintijd als presentatrice, toen ze bij Over de Roooie mensen hun haar liet kammen met een we-borstel, in ruil voor duizend gulden.”

Johan kijkt er niet van op dat Wendy weer bij zulke ranzige televisie is beland. “Eigenlijk was het volstrekt logisch dat ze hier was geëindigd.”

Coma-dansen

Dat John de Mol zo gebruikmaakt van arme mensen, vindt Johan verwerpelijk. “Armoede is een goudmijn. In een wanhoopspoging nog relevant te blijven, heeft de televisie de extreme ongelijkheid omarmd”, schrijft hij. “Die mooie, nieuwe keuken kan morgen van jou zijn, maar nu eerst graag even 50 uur coma-dansen in een loods zonder daglicht.”

Volgens Johan zit John duidelijk in de nadagen van zijn carrière. “Ondertussen lopen Netflix, Amazon Prime, Videoland, HBO, Disney en Apple TV lichtjaren voor. Met durf, branie, oorspronkelijkheid, en bovenal vertrouwen in makers en in de intelligentie van hun kijkers. Een nieuwe generatie wil niet spartelen, maar duiken: de diepte in. De volgende rennaisance is al begonnen, maar John weet het nog niet.”

Instagram

De mening van Johan:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Wendy van Dijk zichzelf in de vingers gesneden met haar RTL-exit?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen