Mart Smeets weigerde presentatie kijkcijferhit Sterren op het Doek

Mart Smeets heeft de presentatie van de kijkcijferhit Sterren op het Doek afgeslagen. Hij, en dus niet Hanneke Groenteman, was in 2007 de eerste keuze voor het NPO 2-programma.

Mart Smeets © NOS

Sterren op het Doek begon in 2007 met Hanneke Groenteman als presentatrice. Zij hield het tot 2015 vol. Sinds 2019 is het programma weer terug op de buis, maar dan met Özcan Akyol als presentator. Maar wie was eigenlijk de aller- allereerste keuze van Omroep MAX? Niemand minder dan Mart Smeets.

Hanneke en Jan

Hanneke doet deze onthulling in de podcast Ervaring voor Beginners. “Voor ik Sterren op het Doek ging doen, heb ik me een keer gebeld bij Jan Slagter. Ik ben totaal over mijn eigen schaduw heel gesprongen. Ik was toen heel erg afgevallen. Toen was ik nog veel jonger, dertien jaar geleden.”

Eigenlijk bood ze zich dus vrij gretig aan bij Jan, de baas van Omroep MAX. “Ik dacht: ik zou wel weer eens wat willen, ik stuur gewoon eens een mailtje naar Jan Slagter, want ik ben nu in de 60. Hij gaat altijd op alles in, want hij is een heel eagere man. Ik rookte toen ook nog, dus dan heb je bij Jan Slagter ook al een streepje voor.”

Mart wil niet

Ze hebben heel gezellig geluncht en gerookt. “Maar toen zei hij: ‘Je bent eigenlijk te grachtengordel voor ons.’ Toen zei ik: ‘Dat vind ik eigenlijk ook wel. Ik vind Omroep MAX eigenlijk ook te weinig grachtengordel voor mij.'”

En toen? “Een week later belde hij me op: ‘We hebben zo leuk zitten praten, ik heb nog een format hier op de plank liggen en daar wilde ik eigenlijk Mart Smeets voor hebben, maar die wou niet. Of die mocht niet van de NOS. En toen heb ik Charles Groenhuijsen gevraagd, maar die wilde niet, want hij zat in Washington. Toen dacht ik: wij hebben zo leuk gepraat, is het niet iets voor jou?'”

Derde keuze

Hanneke vond het heel eerlijk van Jan. “Ja, dat vind ik ook. Geweldig. Dat heeft nog nooit iemand in Hilversum tegen me gezegd: ‘Je bent derde keuze.’ Ik zei: ‘Nou Jan, dat lijkt me een topidee als ik het zo hoor.’ Ik dacht meteen: wat moet Mart Smeets tussen al die schilderezels? Dat leek me helemaal geen goede keuze.”

Hoe kijkt Hanneke terug op haar jaren bij MAX? “Ik heb het tien seizoenen met veel plezier gedaan. Ik vond het een heel leuk programma, maar je moest wel altijd de BankGiro Loterij noemen. Het was heel erg gesponsord.”

Boos op Jan

De koek was op, aldus Hanneke. “Ik vond zelf ook dat ik steeds hetzelfde praatje hield. Ik was daar tevreden mee.”

Hoe is ze uit elkaar gegaan met Jan? “Nou, ik was wel beledigd toen hij anderhalf jaar later op de radio zei: ‘Ja, we gaan Sterren op het Doek weer doen met Marc-Marie Huijbregts. Heel blij mee!’ Ik dacht: dat hadden ze mij wel even kunnen zeggen.”

Uiteindelijk koos Jan er na twee proefafleveringen voor om toch niet verder te gaan met Marc-Marie. Nu is Özcan Akyol dus de vaste host.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen