Jack Spijkerman wéér in oorlog met BNNVARA, zegt Spaanders af

Het is weer hommeles tussen Jack Spijkerman en zijn vroegere werkgever BNNVARA. Hij heeft zijn optreden in de Patrick Lodiers-show Spaanders afgezegd na een appje van directeur Gert-Jan Hox.

Gert-Jan Hox en Jack Spijkerman © Barbara Kieboom / Op1

Jack Spijkerman maakte tot 2005 het extreem succesvolle tv-programma Kopspijkers voor, toen nog, de VARA. Er kwam zeer abrupt een einde aan die satirische show toen de presentator werd verleid door de loodzware portemonnee van John de Mol. Jack stapte over naar diens toenmalige tv-zender Talpa en de VARA kon zijn bloed wel drinken.

Jack heeft weer bonje

Het conflict tussen Jack en de VARA hield jaren aan, maar is inmiddels alweer lang en breed opgelost. Zestien jaar later liggen beide partijen echter wéér met elkaar overhoop. BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox is namelijk woest dat Jack zich negatief heeft uitgelaten over de nieuwe zaterdagavondshow Spaanders van Patrick Lodiers.

Spaanders is de opvolger van Kopspijkers en Jack uitte daar twee weken geleden felle kritiek op. Hij zei toen onder meer: “Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik met Patrick een gesprek heb gehad. Ik heb gezegd: ‘Wees origineel, bedenk iets nieuws’. Ik zou iets nieuws bedacht hebben.”

Gehakt

Ondanks die kritiek zou Jack aankomende zaterdag wél te gast zijn bij Spaanders, maar dat gaat niet meer door, legt hij uit in de radioshow van Wilfred Genee op Radio Veronica. “Na de eerste uitzending belde jij mij ook en daar maakte Mediacourant een vrij heftig stukje van (met uitsluitend letterlijke citaten, red.).”

Wilfred: “Nou ja, je maakte gehakt van het programma.”

Jack: “Jij zei dat het traag op gang komt en dat was ik met je eens. En dat ik zei: ‘Patrick, ik zou het niet doen, ik zou een ander programma bedenken.’ Daar maakte Mediacourant een heftig stukje van met nogal een heftige kop. Nou ja, prima, maar toen kreeg ik een appje van de huidige directeur van de VARA.”

‘Zak in de stront!’

Hier heeft Jack het over Gert-Jan Hox. Wat appte hij? “Een verwijzing naar dat interview van jou en daaronder een nogal hatelijk: ‘En bedankt.’”

Wilfred: “Echt waar?”

Jack: “Ja, toen heb ik gezegd: ‘Vriend, ik heb goede radioprogramma’s gemaakt bij de VARA, ik heb een top-tv-programma gemaakt bij de VARA, ik heb daar 23 jaar gewerkt en dan ga jij me zoiets sturen? Zak in de stront.’ Dat heb ik letterlijk gezegd. En toen heb ik afgezegd, want ik wil er niets meer mee te maken hebben.”

‘Hou even op’

De maat is vol voor Jack en daarom boycot hij Spaanders. “Niet om Patrick, niet om de mensen die er werken, maar ik dacht: kom zeg! ‘En bedankt.’ Mag ik mijn mening niet geven?”

Wilfred: “Bovendien maakte je helemaal geen gehakt van het programma. Je was juist heel genuanceerd.”

Jack: “Ja, dan denk ik: hou even op. Wat heeft hij de laatste jaren nou voor succesvol nieuw programma daar gebracht? Meneer Hox. Die is volgens mij eerst bij Talpa ontslagen. Maar goed, hoe dan ook: dat heb ik hem laten weten. Kom, mij een beetje weten wat ik wel en niet mag vertellen.”

Inmiddels heeft Jack al contact gehad met Patrick. “Ik heb Patrick persoonlijk gebeld, van: ‘Dit en dit is er aan de hand. Ik wil even niets meer met VARA-BNN te maken hebben, zolang hij daar zit.’”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen