Na uitspraken Talitha Muusse: Op1 wil meewerken aan groot onderzoek

De talkshow Op1 wil meewerken aan een ‘diepgravend onderzoek’ naar politieke inmenging bij het programma. Dat zegt woordvoerder Bert Huisjes, tevens de baas van WNL, tegen het AD.

Talitha Muusse en Bert Huisjes © Op1

Talitha Muusse stelt dat politieke partijen erg veel invloed hebben op de inhoudelijke keuzes van Op1. Ze stelt dat bepaalde politieke partijen niet blij waren met haar benoeming en dat haar daarom gevraagd werd zich ‘gedeisd’ te houden. Op een gegeven moment werd ze zelfs geacht om niet meer mee te praten over politieke onderwerpen.

Diepgravend onderzoek

Het is iets dat Bert Huisjes, het opperhoofd van Op1, niet herkent. Hij vindt de uitspraken van Talitha ‘absurd klinken’. “De redactie en omroepen zijn volledig onafhankelijk, zoals dat ook hoort bij de publieke omroep”, laat hij vanaf zijn vakantie-adres weten aan het AD.

Hij vervolgt: “Ervaringen van tijdelijke invallers kunnen natuurlijk vertekend zijn door een te geringe kennis van het redactionele proces, veronderstellingen of eigen gedachten of interpretaties. Daarvoor kan zij zich wenden tot de NPO Ombudsman. De redactie van Op1 zal uiteraard volledige medewerking geven aan elk diepgravend onderzoek.”

KRO-NCRV ontkent

De KRO-NCRV, waar Talitha nog altijd onder contract staat, ontkent politieke inmenging. “KRO-NCRV vereist journalistieke onafhankelijkheid van redactieleden en presentatoren van Op1. Daarom hebben wij destijds besloten, na overleg met Talitha, dat zij de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet kon presenteren.”

“Voor ons als KRO-NCRV staat journalistieke onafhankelijkheid altijd aan de basis van de programma’s die we maken. Elke suggestie van politieke inmenging werpen we van ons af.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Twijfelt u aan de onafhankelijkheid van Op1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen