RTL Boulevard blijft op Leidseplein: ‘Er is altíjd een zwakke plek’

RTL Boulevard vertrekt na de aanslag op Peter R. de Vries niet uit de studio op het Leidseplein, één van de drukste uitgaanspleinen van Amsterdam. Dat zegt algemeen directeur Sven Sauvé van RTL.

Sven Sauvé © Humberto

Er is in het verleden al vaker discussie over geweest: is de studio aan het Leidseplein wel veilig genoeg om bedreigde misdaadjournalisten als John van den Heuvel en Peter R. de Vries te ontvangen? Na de aanslag op het leven van Peter, laait die discussie wederom op. Voor RTL-baas Sven Sauvé is dit echter niet aan de orde.

Leidseplein veilig?

Humberto Tan vroeg Sven er gisteren naar in zijn talkshow. “In hoeverre is de plek waar Boulevard staat, op het Leidseplein, midden in de stad, een gespreksonderwerp geweest op het gebied van veiligheid? John van den Heuvel is daar regelmatig, Peter is daar regelmatig. Dat zijn twee prominente misdaadjournalisten die regelmatig bedreigd worden. John wordt ook bewaakt. Is dat een discussie geweest?”

Sven daarop: “Daar kan ik heel duidelijk over zijn: veiligheid van ons personeel staat altijd op nummer één. We hebben daar goed overleg over, ook met de zogenaamde veiligheidsdriehoek in Amsterdam. Ik denk dat het niet gaat om de locatie waar je dit soort programma’s maakt.”

Veilige omgeving

Waar gaat het wel om? “Het gaat er in mijn ogen om dat je uiteindelijk als journalist gewoon in een veilige omgeving je werk moet kunnen doen. Daar moet volgens mij de discussie over gaan.”

Vroeger zond RTL Boulevard uit vanaf het Media Park in Hilversum, maar daar is Pim Fortuyn vermoord. “Er zijn heel veel locaties waar vreselijke dingen zijn gebeurd. De Telegraaf heeft natuurlijk ook het een en ander meegemaakt en zelfs op het Media Park in Hilversum hebben we situaties meegemaakt waar je niet aan wil terugdenken.”

Zwakke plek

Sven: “Ik denk dat het gewoon belangrijk is dat we met z’n allen toewerken naar een situatie waarin mensen die gewoon journalistiek en vrijheid van meningsuiting willen uitdragen, dat ze dat kunnen doen in een veilige omgeving. De locatie mag daar niet leidend in zijn.”

Misdaadjournalist Mick van Wely daarop: “Er is altijd een zwakke plek ergens. Er is altijd een moment dat je ergens naar binnen moet of wat dan ook. Je kunt dat nooit voorkomen. Het is net was Sven zegt: je moet je vak uit kunnen oefenen. Daar begint het gewoon bij.”

Comfort

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft Sven gegarandeerd dat zijn medewerkers veilig aan het werk kunnen op het Leidseplein. “Wat voor ons wel heel veel rust gaf is dat we ook meteen een telefoontje kregen van Femke Halsema en ook vanuit premier Rutte.”

“We hebben iedereen gesproken en ze zeiden: ‘Wat er ook gebeurt, jullie gaan gewoon op het Leidseplein de uitzending maken zoals jullie dat altijd doen. Die support hebben jullie van ons en wij garanderen dat het daar veilig is.’ Dat geeft op dat moment comfort.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Femke Halsema en haar team in staat zijn om de studio van RTL Boulevard goed te beveiligen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen