‘Peter R. de Vries liep na Op1 gewoon weg in het donker’

Het ogenschijnlijk volledige gebrek aan beveiliging van Peter R. de Vries leidt tot steeds meer vragen. Collega Peter Schouten vindt dat de overheid hem desnoods tegen zijn zin in had moeten beveiligen.

Peter Schouten © NPO

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong vormen samen met vertrouwenspersoon Peter R. de Vries het verdedigingsteam van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces. Ze vinden dat de overheid nalatig is geweest in het beveiligen van Peter, die vorige week dinsdag werd neergeschoten na de uitzending van RTL Boulevard.

Acteren en handelen

Er wordt steeds gezegd dat Peter geen beveiliging wilde, maar dat behoeft volgens Onno nuancering. “Dat vind ik wat te makkelijk gezegd. We hebben een aantal gesprekken gevoerd daarover met het OM, ook met Peter erbij. Die gesprekken verliepen niet altijd even harmonieus”, zegt hij in de Op1-aflevering die gisterenavond is uitgezonden op NPO 1.

Onno vervolgt: “Ik vind het te makkelijk om nu te zeggen als Staat: ‘Nee, jij wilde het niet, dus ja: kijk eens even wat er gebeurd is.’ De Staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht en als er informatie is, dan moet je acteren en handelen.”

In het donker weg bij Op1

Het gebrek aan beveiliging baarde Peter Schouten enorme zorgen. “Jullie hebben er als Op1 op een bepaalde manier mee te maken gehad. We hebben hier ooit eens met z’n drieën gezeten als heel verdedigingteam. Toen reed ik hier weg en ik heb een gepantserde auto met allerlei beveiligers. En Peter loopt in het donker naar de parkeerplaats.”

Peter wist niet wat hij zag. “Ik zeg: ‘Wat loop je hier te doen?’ Hij zei: ‘Ik ga naar mijn auto, die staat hierachter, 700 meter verder.’ Toen heb ik gezegd: ‘Nee, kom in de auto zitten.’ Vervolgens heb ik hem naar die auto gebracht en reed hij daar weg. Toen zeiden mijn eigen beveiligers nog: ‘Waarom loopt hij hier alleen?'”

‘Dit kan niet!’

De volgende dag trok Peter Schouten direct aan de bel bij de overheidsdiensten. “Toen heb ik wel degelijk een gesprek gehad met de NCTV over het feit dat dit is gebeurd. Ik heb gezegd: ‘Dat kan niet, voor mijn part gaan jullie achter hem aan lopen.’ Dat is maar een van de drie keren dat ik daar een gesprek over heb gevoerd.”

Hij vervolgt: “Het verhaal zoals het nu naar voren komt is ongenuanceerd. Er had wel degelijk veel gedaan kunnen worden. Ze zeiden: ‘We zullen er op terugkomen.’ Dan zitten er ambtenaren die wat betreft de praktijk van de beveiliging niet veel verstand hebben.”

Tegen Peters zin

Op1-presentator Erik Dijkstra: “Wat bedoel je dan eigenlijk, Peter? Zeg je dan: zet er desnoods een politiebusje neer, ook al wil hij dat zelf niet, zorg in elk geval dat je er bent?”

Peter: “Dat is precies wat ik bedoel. Toen wij de persconferentie hadden gegeven was er die avond een uitzending bij Beau. Toen vroeg ik ook: ‘Hoe zit het met de beveiliging?’ Ze zeiden toen: ‘We zetten twee busjes neer tegenover De Plantage.’ En die stonden er ook. Dat werkt afschrikwekkend.”

Fragment

Het bewuste fragment uit Op1:

Het bewuste optreden van het drietal bij Op1, afgelopen november:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Peter R. de Vries desnoods tegen zijn zin in beveiligd had moeten worden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen