Gerard Joling presenteert plan voor coronazorg: ‘Maar ik ben geen arts’

Gerard Joling heeft in de talkshow Humberto zijn plan voor de coronazorg in Nederland gepresenteerd. Hij pleit ervoor om drie van de zo’n honderd ziekenhuizen open te houden voor reguliere zorg.

Diederik Gommers en Gerard Joling © RTL

Het zou volgens Gerard Joling een sterke maatregel zijn om de reguliere zorg en coronazorg nóg strikter te scheiden. Hij zat gisteren in de talkshow van Humberto Tan en daar stelde hij IC-opperhoofd Diederik Gommers voor om twee of drie ziekenhuizen open te houden voor de reguliere zorg.

Drie ziekenhuizen

Gerard hield een heel relaas aan de talkshowtafel. “Waarom is het eigenlijk niet zo geregeld in Nederland dat we twee of drie ziekenhuizen openhouden voor echte operaties? Voor mensen die op een wachtlijst staan. Voor bypasses, niertransplantaties, levertransplantaties.”

Het is een meesterlijk plan, vindt Gerard zelf. “Dat je zegt: ‘Laten we drie ziekenhuizen openhouden in heel Nederland, waar we gaan covidpatiënten opnemen.’ Dan kunnen alle mensen die ernstig ziek worden naar al die andere ziekenhuizen, waar ze wel covidpatiënten opnemen.”

Professor Joling

Gewone zorg kan dan in die twee of drie ziekenhuizen plaatsvinden, aldus professor Joling. “Dan kunnen al die operaties van die mensen die al een jaar op de wachtlijst staan gewoon in die ziekenhuizen plaatsvinden. Het kan niet waar zijn dat straks al die ziekenhuizen weer vol liggen, want er zitten heel ernstige gevallen bij als het gaat om transplantaties en hart- en vaatziekten.”

Hij vervolgt: “Dan denk ik: waarom houden we die twee of drie ziekenhuizen niet gewoon helemaal schoon open, zonder covid? Dan is het voor de mensen misschien lastig dat je ergens anders heen moet, maar dan kunnen de operaties wel doorgaan. Of zit ik nu iets heel geks te vragen?”

‘Ik ben geen arts’

Diederik moest Gerard vervolgens uitleggen dat drie ziekenhuizen voor reguliere zorg niet voldoende is. “Ja, kijk, drie ziekenhuizen is te weinig om de reguliere zorg te doen, snap je? We hebben bijna 100 ziekenhuizen en 75 ziekenhuizen met intensive cares. Die ziekenhuizen doen grote operaties en die capaciteit heb je wel nodig.”

Gerard tot slot: “Ik denk dat we een stuk opschieten met z’n allen als de besmettingen veel minder zijn. Maar ik ben geen arts hoor.”

Geld voor Frédérique

Aan het eind van de uitzending vertelde Gerard ook nog dat hij bloemen en geld heeft gegeven aan het in Amstelveen mishandelde meisje Frédérique.

Maar: “Helemaal niet voor publiciteit of wat dan ook.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gerard Joling wil drie van de honderd ziekenhuizen openhouden voor reguliere zorg. Een geniaal plan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen