Kassa uit kritiek op Nikkie Plessen: ‘Ze werkt alleen met witte mensen’

Nikkie Plessen krijgt de wind van voren van Ciana Mayam, de presentatrice van Kassa’s Belbus. Ze vindt het hypocriet dat Nikkie beweert zich in te zetten voor inclusiviteit, maar daar niet naar handelt.

Nikkie Plessen en Ciana © RTL, BNNVARA

De ietwat inhoudsloze Nikkie Plessen kreeg een paar weken geleden felle kritiek op de lancering van haar eigen make-uplijn. Ze heeft een eigen foundation uitgebracht met talloze tinten wit en twee tinten donker. Hartstikke leuk voor al haar blonde vriendinnetjes natuurlijk, maar de zwarte medemens sluit ze keihard uit. Onvoorstelbaar anno 2021.

Nikkie’s zwarte vlakje

Kassa-ster Ciana Mayam vindt Nikkie behoorlijk hypocriet. “Ik heb in mijn nieuwsgierigheid de Instagrampagina van Nikkie even doorgebladerd. Dan zie ik dat zij vorig jaar juni ook een zwart vlakje heeft gepost voor Black Lives Matter, wat natuurlijk fantastisch is, maar het gaat er natuurlijk om op welke manier jij je inzet om ervoor te zorgen dat mensen van kleur echt worden gezien.”

“En dan gaat er toch echt iets mis”, vervolgt ze in de VARAgids. “Ze heeft stappen te zetten. Ik denk dat mensen – net als Nikkie – niet helemaal beseffen wat het betekent om te zeggen: ‘Black Lives Matter’. Het gaat niet alleen om geweld, het gaat erom hoe jij je inzet om ervoor te zorgen dat mensen van kleur als gelijkwaardig worden gezien en behandeld.”

Alleen maar witte mensen

Aan die gelijkwaardigheid draagt Nikkie in elk geval niet bij, merkt Ciana terecht op. “Als je dan een lijn uitbrengt die voor iedereen zou moeten zijn, zorg dan ook dat iedereen het kan proberen. Ik kan haar producten bijvoorbeeld niet proberen, al zou ik er heel benieuwd naar zijn; mijn kleur zit er niet bij.”

Het is overduidelijk dat Nikkie alleen maar met witte mensen werkt, vindt Ciana. “Het eindproduct maakt inzichtelijk wie er om de tafel hebben gezeten om het product te ontwikkelen: witte mensen. Daar waren duidelijk geen mensen van kleur bij aanwezig. Ik kan me niet voorstellen dat als daar mensen van kleur zitten, dat dit dan door de keuring komt.”

Blonde tsunami

Dat Nikkie totáál niet inclusief is, bleek gisteren weer toen ze een Skype-sessie hield met al haar verkoopsters. De RTL Boulevard-bekendheid trakteerde hen op een ‘girls weekend’ in Amsterdam. Daar maakte ze vervolgens goede sier mee op Instagram, waar ze de Skype-sessie deels uitzond via haar Instagram-stories.

Het was een soort blonde tsunami op Nikkie’s beeldscherm. Er zat echt níemand van kleur bij. Daar heeft Ciana dus gewoon een punt. “Op het moment dat jij weet dat je blinde vlekken hebt, zorg er dan voor dat er mensen in je team zitten die jou op die blinde vlekken kunnen wijzen.”

Crisismanagement

Het geestigst is nog wel hoe Nikkie vorige maand reageerde op alle kritiek op haar make-uplijn: ze riep dat donkere mensen de kleuren maar moeten mengen en schakelde iemand in om fulltime alle kritiek van haar Instagram te verwijderen.

Zwak, vindt Ciana. “Kleuren mengen is een crisisreactie. Dat laat wel zien dat je meer in de verdediging zit dan dat je jezelf openstelt voor de feedback. Dat vind ik jammer.”

VARAgids

Het VARAgids-artikel ‘Te weinig kleur’ kunt u lezen via Blendle.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Nikkie Plessen plaatste wel een zwart vierkantje, maar is verder totaal niet inclusief. Hypocriet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen