Half-Hongaarse Mick van Wely bij Humberto tégen regenboogstadion

De half-Hongaarse Mick van Wely heeft er niet zo’n moeite mee dat de UEFA een stokje heeft gestoken voor een Allianz Arena in regenboogkleuren. “Van mij hoeft het niet”, zei hij gisteren in Humberto.

Carolien Borgers en Mick van Wely © Humberto

De hypocriete UEFA ligt behoorlijk onder vuur. De gemeenteraad van München wilde de Allianz Arena gisteren verlichten in regenboogkleuren, maar dat verbood de voetbalbond. De stad wilde op deze manier protesteren tegen de anti-homowet in Hongarije. Het Hongaarse elftal speelde gisteren in het voetbalstadion tegen Duitsland.

‘Ik word er boos van!’

Mick van Wely ergert zich mateloos aan het anti-Hongaarse sentiment. “Vind ik het erg? Ja. Het is homofoob, ik vind het slecht, beschamend en vervelend. Tegelijkertijd: waar ik me echt heel kwaad om maak, echt heel boos is dat ik op Twitter nu ook allemaal dat soort verhalen zie van: ‘Ik hoop dat Hongarije wordt afgeslacht met voetbal’, en: ‘Ik hoop dat ze met 10-0 verliezen!'”

Dit is volstrekt onnodig, vindt Mick. “Waarom moet je in godsnaam het Hongaarse volk of de voetballers hierop afrekenen?”

Kerstboom

Het is helemaal niet de taak van UEFA om op te komen voor de lhbti-gemeenschap, vindt Mick. “Ik stoor me er een beetje aan dat sportevenementen tegenwoordig een soort kerstboom worden waar je statements aan moet hangen.”

“Dat Hamilton zich uitsprak tegen discriminatie vond ik hartstikke goed met z’n t-shirts en een keer knielen, maar om dat iedere keer te doen… Kijk naar andere landen. Straks kun je nergens meer een voetbaltoernooi houden, want in Rusland is ook van alles mis. Ik hoef het niet iedere keer te zien.”

‘Is dit nou nodig?’

Volgens Humberto Tan heeft de UEFA zélf de deur opengezet met de slogan van het huidige EK Voetbal: ‘equal game’, tegen discriminatie.

Mick: “Ik snap het ook wel, maar tot waar gaat het dan? Is het dan nodig om een heel stadion…”

Mede-tafelgast Carolien Borgers: “Een heel stadion wat?”

Mick: “In kleuren te doen.”

Carolien: “Dat is toch gezellig? Het ziet er goed uit en je doet er niemand kwaad mee. Het enige wat je duidelijk maakt is: dit is wat we vinden en dit is een gemeenschap die we steunen. Op een heel liefdevolle, makkelijke en leuke manier.”

Peter R. de Vries

Peter R. de Vries bemoeide zich er ook mee. “We moeten niet altijd denken dat alle landen op de wereld even ver zijn als wij in onze gedachten.”

Carolien: “Volgens mij is het grootste probleem ook niet dat ze nog niet zo ver zijn, maar dat ze een stap terug doen.”

Mick: “De discussie is of je nou overal een heel stadion… Voor mij hoeft het niet. Dan kun je bij elk land wel iets doen.”

Fragment

De bewuste discussie in Humberto:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

De UEFA wilde het stadion in München niet in regenboogkleuren. Wat vindt u?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen