Talitha Muusse: ‘Op1 zit te veel op schoot bij de politiek’

Talitha Muusse vindt dat de talkshow Op1 te veel op de schoot zit bij de politiek. Ze schrok er als nieuwkomer best van hoe de politieke redactie verweven is met de gevestigde orde in Den Haag.

Talitha Muusse © NPO

Het is een maand geleden dat Talitha per direct opstapte als presentatrice van Op1. Ze had zich op Twitter activistisch uitgelaten over demissionair premier Mark Rutte en daarvoor kreeg ze straf van de hoofdredactie: ze mocht tijdens de eerstvolgende uitzending niet meepraten over politiek. Belachelijk, vond Talitha en daarom vertrok ze.

Niet genoeg distantie

Na haar vertrek is Talitha tot de conclusie gekomen dat Op1 wel héél erg op de schoot zit bij de politiek, vertelt ze in de Podcast over Media. “Ik ben nu voor mezelf aan het opschrijven van: wat heb ik gezien en wat vind ik ervan hoe zowel Op1 als de hele media zich opstellen?”

Ze vervolgt: “Eén ding wat je je bijvoorbeeld moet afvragen is of er genoeg distantie is ten opzichte van de gevestigde logica die je bijvoorbeeld hebt in Den Haag en de politiek. Is er voldoende distantie vanuit de media op wat daar gebeurt om dat heel kritisch te bevragen? Dat kun je je zowel afvragen bij het coronabeleid, maar ook bij de huidige politieke crisis.”

Te innig verstrengeld

Presentator Ernst-Jan Pfauth daarop: “Waarom stel je die vraag? Vond je de redactie en Den Haag te innig verstrengeld?”

Talitha: “Ehmm, nou, wat ik merkte was dat ik daar als outsider kwam en dan heel vaak dingen aankaartte waarna er vervolgens tegenargumenten werden gebruikt waarom mijn perspectief naïef is of niet relevant of niet belangrijk of het niet zo zit.”

Heftig

De banden tussen de Op1-redactie en de politiek zijn heel nauw, aldus Talitha. “Als je heel lang contact voert met woordvoerders van politieke partijen en heel dicht werkt op die Haagse realiteit, dan denk ik niet dat ik iets nieuws zeg dat je dan ook een deel van die logica begrijpt en eigen maakt.”

Ze vervolgt: “Als je als nieuwkomer daar komt… Ik vond het best wel heftig om te ervaren van: dit is een soort gevestigde manier van denken, die eigenlijk een soort van verdedigd wordt.”

Coronabeleid

Zelf vindt Talitha dat er in Op1 niet genoeg aandacht was voor tegengeluiden over het coronabeleid. “Daar hebben we ook een paar keer lang over gezeten, om te praten over mijn opvattingen over het coronabeleid. Ik merkte dat er zó veel weerstand was als ik er ook maar iets over zei, van: kunnen we er ook zo naar kijken of zouden we die gast kunnen uitnodigen?”

Het stoort haar vooral dat Op1 geen onderzoeksredactie heeft, zodat je een gast als Ab Osterhaus kritischer kunt ondervragen. “Ik kan zijn uitspraken niet inhoudelijk controleren, maar ik draag wel bij aan een beeld dat ik niet zelf kan checken. Dat vond ik heel frustrerend en dat heb ik ook vaak uitgesproken. Er werd dan gezegd: ‘Ja, hij is een autoriteit.'”

Podcast over Media

De hele Podcast over Media, waarin ze ook spreekt over het feit dat Mark Rutte’s beste vriend Jort Kelder wél gewoon Op1 mag presenteren (“Het is totale willekeur”) luistert u onderstaand:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u ook dat Op1 te veel op de schoot zit bij de politiek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen